Nagyvilág

Kiadta az első nemsemleges útlevelet az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok kiadta az ország első olyan útlevelét, amelyben a nem megjelölésénél az X szerepel, lehetővé téve a nembináris amerikaiak számára, hogy nagyobb méltósággal és tisztelettel élhessenek. Az amerikai külügyminisztérium minderről szerdán számolt be, de adatvédelmi okokból először nem közölték, ki kapta meg.

Később aztán megerősítették, hogy az útlevelet az interszexuális coloradói haditengerészeti veterán, Dana Zzyym számára állították ki, aki 2015 óta küzd egy olyan útlevélért, amely sem férfiként, sem nőként nem jelöli.

 

 

Zzyym a Lambda Legal által kiadott közleményben az alábbit osztotta meg: “Majdnem sírva fakadtam, amikor kinyitottam a borítékot, elővettem az új útlevelemet, és megláttam az “X”-et a nem alatt. (…) El vagyok ragadtatva attól is, hogy más interszexuális és nembináris amerikai állampolgárok hamarosan a helyes nemi kategóriával igényelhetnek útlevelet.

Hat évbe telt, de felszabadító érzés, hogy van egy olyan útlevelem, amely nem kényszerít arra, hogy férfiként vagy nőként azonosítsam magam, hanem elismeri, hogy egyik sem vagyok.” Három bírósági döntés is kellett hozzá, hogy Dana számára elérkezzen ez a nap.

Dana hihetetlen bátorságról és kitartásról tettek tanúbizonyságot az egész folyamat során. Nem is lehetne nagyobb örömünk, mind Dana, mind pedig – ami ugyanilyen fontos – az összes interszexuális és nembináris útlevélkérő számára, akik hamarosan hozzájuthatnak a számukra szükséges megfelelő útlevélhez”  írta közleményében a Lambda Legal.

A CNBC szerint a külügyminisztérium közölte, hogy az útleveleken az X jelölés 2022 elejére széles körben elérhetővé válik a nembináris és interszexuális amerikai állampolgárok számára.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb