Életmód

Ki a kicsit nem becsüli…

Azt a legtöbb esetben jól tudjuk, hol leszünk négy óra múlva. Lazán tudunk tervezni előre négy napra, sőt még a négy hét sem tűnik túl bonyolultnak. De hogy pontosan mit fogunk csinálni négy hónap múlva, az már erősen bizonytalan. És négy évtized múlva?

Baráti beszélgetések során viszonylag ritka, hogy pénzügyi kérdéseket vitassunk meg egymással. Jó eséllyel társaságban nem ez lesz az a népszerű téma, amivel a középpontba kerülünk, a legtöbben egyszerűen unalmasnak tartják a pénzügyi világot. Sőt, beszélgetőpartnerünk talán egy ásítást is elnyom, mialatt annyit mondhatnánk, hogy „a befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózása”. Pedig saját érdekünkben érdemes tisztában lenni az alapokkal.

A melegek körében néhány fiatalember borzalmas csapásként éli meg, amikor betölti mondjuk a 25. életévét, és szörnyű vénsége felett kesereg. Miután biztosítottuk együttérzésünkről, játsszunk el egy pillanatra a gondolattal, hogy mit is fog csinálni negyven év múlva. Négy évtized múlva hősünk 65 éves lesz – a folyamatosan emelkedő nyugdíjkorhatár a jelenleg érvényben lévő intézkedések alapján éppen itt tart itthon. Csakhogy ebben az életkorban jó eséllyel nemcsak a vérnyomásunk fog az egekbe emelkedni, de a nyugdíjkorhatár is követi majd.

Évtizedek óta ismert, hogy a magyar társadalom korfája egyre inkább eltér a közgazdasági értelemben ideálisnak tartottól – a mindenkori államnak egyre kevesebb munkavállaló járulékából kell egyre több idős személynek nyugdíjat folyósítania.

 

 

Talán egy jó adag egészséges pesszimizmus az oka, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy a saját nyugdíjas éveimben még létezni fog a nyugdíj a ma ismert formájában. Szerencsémre a generációmból adódóan nálam már nincs meg az az itthon sokaknál „veleszületett hajlam”, hogy minden probléma megoldását az államtól várjam. Egyszerűen jobban szeretem a saját kezembe venni a dolgokat. Az öngondoskodást egyszerűen nekem találták ki.

Azt azért remélhetjük, hogy idehaza nem kell még négy évtizedet várni az egyenlő házasságra, és megnyugtatóan rendeződik az azonos nemű párok jogállása. Tehát ha megtaláljuk a társunkat, nem biztos, hogy – papíron – egyedül érnek minket az említett nyugdíjasévek. Hiszen egyáltalán nem mindegy, milyen közeg vesz majd minket körül idős korunkban. Lesz mellettünk valaki, akivel együtt könnyebb? A fejlett társadalmakra egyre inkább jellemző az elmagányosodás, ez pedig az életkor előrehaladásával hatványozottabban jelentkezik.

Ha mindez nem lenne elég, időnként hall az ember olyan horror-történeteket, ahol az azonos nemű pár egyik tagjának halálakor a vér szerinti családtagok mindenéből kiforgatták a túlélő felet. Jelenlegi formájában a bejegyzett élettársi kapcsolat ugyan a házassággal megegyezően rendezi az öröklés kérdését, de egyenlő házasság híján sokan elvből nem élnek ezzel a lehetőséggel. Ez pedig később akár nem várt gondokat okozhat.

Ezért sem mindegy, milyen anyagi biztonságot tudunk teremteni magunknak, hogy mivel készülünk a későbbi éveinkre. Nyilván lehet legyinteni, és arra fogadni, hogy egy aszteroida, a klímakatasztrófa, vagy hibbant politikusok háborúja (a tetszőleges rész aláhúzandó) révén úgyis hamarabb kipusztulunk, és nem érjük meg 2060-at. Csakhogy amilyen pechünk van, meg fogjuk érni, úgyhogy nem árt a már említett öngondoskodásra gondolni.

 

 

Nehezíti a helyzetet, hogy itthon ennek nem elég erős a kultúrája, és a közelmúlt történései sem ezt erősítik – ilyen lépések voltak például a magánnyugdíjpénztárak államosítása vagy a lakástakarék-pénztárak állami támogatásának megszűnése is.

Mindezek ellenére számos lépést tehetünk a jövőnk érdekében. Sokan nem tudják, hogy például az olyan megtakarítási formák, mint a befektetési célú életbiztosítások nem képezik a hagyaték részét. Így tehát, ha például a párunkat jelöljük meg kedvezményezettként, akkor úgy tudunk gondoskodni róla, hogy abba egyetlen háklis rokon sem szólhat bele. Ha pedig szükségünk van erre a félretett pénzre, akkor tetszőleges időpontban hozzáférhetünk a megtakarításunkhoz.

A nyugdíjbiztosításokkal adójóváírást is igénybe vehetünk, és fontos tudunk, hogy a privát nyugdíjbiztosítások nem összekeverendőek például az önkéntes nyugdíjpénztárakkal.

Ez az utóbbi mondat már elég száraz, nem igaz? Szerencsére azt senki sem várja el, hogy értsünk ahhoz, hogy melyik megtakarítási forma milyen élethelyzetben nyújt számunkra segítséget. Csupán egy megbízható személyes biztosítási tanácsadóra van szükségünk, aki a szakértelmével segít nekünk eligazodni. Ha téged is foglalkoztat, hogy tudod biztosítani a jövőbeni anyagi helyzetedet, akkor bátran kérj tanácsot felkészült szakértőktől.

Kocsis G. János

Kreisz György

biztosítási tanácsadó

Ha érdeklődnél vagy biztosítási kérdésed van, munkanapokon az alábbi telefonszámon érheted el:

+36 70 6748334

Ha más időpontban, például éjjel vagy hétvégén keresnéd meg, akkor e-mailben bármikor írhatsz számára itt:

gyorgy.kreisz@gmail.com

Previous post

Igazságot követel az előbújtatott öngyilkos tinédzser családja

Next post

Brit egyetemről derült ki, hogy elektrosokk-terápiával "gyógyította" a homoszexualitást