Hírek

Kevin Spacey váratlanul bejelentette, hogy meleg

Váratlan bejelentéssel zárult a vasárnap. Anthony Rapp, az idén indult Star Trek Discovery című sorozat – egyébként meleg karaktert alakító – színésze a Buzzfeednek adott interjúban nem kevesebbet állít, minthogy 1986-ban az akkor 26 éves Spacey kikezdett vele. Rapp ekkor alig 14 éves volt és egy Broadway-darabban szerepelt. A kritikusok imádták, és mivel ennek híre ment, több fogadásra is meghívást kapott.

Anthony Rapp

Egy ilyen fogadáson ismerkedett meg Spacey-vel, aki meghívta egy buliba a saját lakásába, és itt történt a zaklatás is, legalábbis Rapp elmondása szerint. Spacey az ágyra fektette, rámászott és fogdosni kezdte, de a fiatal srác valahogy ki tudott mászni alóla, majd bezárkózott a fürdőszobába, ahonnan csak később jött elő. Közölte Spacey-vel, hogy hazamegy, és elindult kifelé. A idősebb férfi az ajtóban érte utol, és azt kérdezte tőle, hogy biztos-e abban, hogy haza akar menni. Ő erre igent mondott, és lelépett.

Mivel Rapp akkor még nem állt készen arra, hogy akár csak a családja előtt felvállalja homoszexualitását, az incidensről mélyen hallgatott, és úgy volt vele, hogy Spacey-t amúgy sem nagyon ismerik New Yorkon kívül, kismillió hasonló kvalitású színész van, soha nem fognak összetalálkozni még egyszer. Aztán 1988-ban a Dolgozó lány című filmben a filmvásznon látta viszont, amitől felébredtek az emlékei. 1990-ben és 1992-ben is beszélt a zaklatásról a barátainak, de hivatalos feljelentést soha nem tett.

A Buzzfeednek arról beszélt, hogy minél öregebb lett, annál inkább képtelen volt elhinni, hogy valaki ilyesmit tegyen egy 14 éves fiúval. Illetve arról is beszélt, hogy utólag belegondolva az egész helyzet túlságosan ismerős volt a számára, hiszen a darabban, amiben ekkor játszott (Precious Sons), éppenséggel pont volt egy jelenet, amiben az édesapját alakító Ed Harris rámászik a fiúra, mert részegen összetéveszti valaki mással. “Valamilyen szinten a testem hozzá volt szokva a helyzethez, hogy egy idősebb férfi rám mászik, hiszen a darabban is benne volt” – nyilatkozta Rapp.

1995-ben, amikor Spacey a Közönséges bűnözőkért Oscar-díjat kapott, Rapp egy Oscar-partin több embernek is elmesélte a történetet, de senki nem foglalkozott vele. A történet időről, időre elkőkerült, Rapp 2001-ben, egy évvel azután, hogy Spacey Oscar-díjat kapott az Amerikai szépségben nyújtott alakításáért, az Advocate magazinnak adott egy interjút, amiben név nélkül elmesélte ezt a történetet, akkor azzal kapcsolatban, hogy bizonyos színészek karrierjét segítheti, ha bizonyos dolgokat titokban tartanak a magánéletükkel kapcsolatban.

Az egész nem jöhetett volna létre a Weinstein-botrány nélkül, paradigmaváltásra volt szükség a szexuális erőszakkal és erőszaktevőkkel szemben. A 2000-es évek elején ugyanis egy ügyvéd azt tanácsolta Rappnek, hogy ez nem egy olyan ügy, amivel megéri bíróságra menni.

Spacey nemi beállítottsága 1997 óta téma volt, akkor jelent meg az Esquire borítóján, a képe alatt ezzel a mondatta: Kevin Spacey-nek van egy titka. A színész soha nem beszélt arról kivel és mit csinál, magánéletét szigorúan őrizte, de a biszexualitására vonatkozó pletykák a House of Cards második évadában felerősödtek, akkor egy jelentben Spacey “túl hitelesen” smárolt egy férival.

House of Cards jelenet

Tegnapig hivatalosan ezzel a színész nem foglalkozott, de a Rapp-interjú megjelenése után nem sokkal kiadott egy közleményt a Twitteren, amiben azt írja, hogy őszintén nem emlékszik a dologra Rapp-pel, de ha valóban így történt, akkor a legőszintébben bocsánatot kér a szörnyen helytelen, részeg viselkedésért. A közleményben ezek után azt írja, hogy éveken át biszexuális volt, több férfit és nőt is szeretett, de mostanra rájött, hogy meleg férfiként kíván élni, és ennek első lépése, hogy tart egy alapos önvizsgálatot.

De mit szól ehhez a meleg közösség? Egy emberként állt ki Kevin Spacey ellen, ugyanis szerintük nyilvánvaló, hogy a színész ezzel próbálja a saját kezébe venni az ügy narratíváját, hogy ne a zaklatásról legye, szó, hanem arról, hogy részeg volt, illetve, hogy mostmár meleg emberként él tovább.

A legnagyobb tiltakozást az váltotta ki, hogy miért kellett Spacey-nek egy ilyen súlyos ügyet összemosnia azzal, hogy vállalja szexuális identitását. Ráadásul ezzel rengeteget árthat az LMBT-közösségnek, hiszen ahogy írják, attól, hogy attól, hogy valaki meleg, attól még nem lesz elfogadható a 14 éves fiúk molesztálása.

Forrás: Index, Buzzfeed

Previous post

Barcelona & Madrid

Next post

Újabb állam tartotta meg történelme első pride-ját