Gasztro

Kettő az egyben vagy egy a kettőben – Ázsiai életérzés a Szabadság téren

Az elmúlt években nagyon sok új izgalmas hely nyílt Budapesten, színesítve ezzel fővárosunk gasztronómiai és szórakozási palettáját. Úgy gondolom, már szinte az összes kontinens – kivéve az Antarktiszt – képviselteti magát gasztronómiai fronton Budapesten. De mindig vágyunk valami újra és még izgalmasabbra, mint az eddigiek.

 

Személy szerint az elmúlt egy évben szerelmesedtem bele az ázsiai kultúrába, gasztronómiába és vele együtt az ázsiai fiúkba is. Mindig szerettem az olyan autentikus helyeket felfedezni, amelyek a megszokottnál kicsit többet adnak és közelebb hoznak az adott térséghez. Így fedeztem fel nemrég a Baotiful / Impostor párost, amely a lazaságával és feszengés mentes légkörével egyből megfogott és egyik kedvencemmé vált.

Pallagi Petrával és Nagyházi Péterrel, a Baotiful és az Impostor megálmodóival beszélgettem arról, hogy mit is jelent ez az érzés és hogyan született meg Budapest belvárosának közepén egy többfunkciós hely, ami ugyan kettő egységet alkot, de valahol mégis egy és ugyanazon helyről beszélünk.

Úgy gondolom, hogy aki egy adott ország vagy kontinens kultúrájára, gasztronómiájára koncentrál a vállalkozása megalapítása során, annak kell, hogy legyen valamilyen elhivatottsága, szeretete vagy akár fanatizmusa az adott régió felé.  Nálatok ez miben nyilvánul meg? Hogy jött az ázsiai szerelem az életetekbe és hogy született ebből a Baotiful, majd később az Impostor?

Pallagi Petra: Az Ázsia-szeretet mindig is megvolt bennünk, de ami a végső lökést hozta az ételek felé, az a Berlinben heti rendszerességgel tartott Street food Thursday-en, a Markthalle Neunban ért minket.

Nagyházi Péter: Petra ötlete alapján itt kóstoltuk meg először a gua baót, ami köré az egész Baotifult építettük, és amire végül a legbüszkébbek is vagyunk. Eldöntöttük, hogy még ha ez több hibalehetőséget is ad, de házilag készítünk mindent, beleértve a gőzölt bucikat és a párolt dumplingokat is.
Eleinte csak az ételekre koncentráltunk, de menet közben rájöttünk: Annyira jó ázsiai ihletésű, az igényes közönségnek szóló, mégis fesztelen bárt lehetne csinálni, hogy megfogalmazódott bennünk az Impostor létrehozása.

Bevallom őszintén, a helyszínválasztásotok szerintem zseniális, hiszen a Szabadság tér nagyon jó adottságokkal rendelkezik, de mégsem az a tipikus belvárosi környezet, mert talán itt még némi nyugalom is van. A volt televízió székház (Tőzsdepalota) évek óta itt áll üresen és kb. egy kísértetházra hasonlít. Hogy jött az ötlet, hogy itt hozzátok létre a Baotifult és az Impostort?

N.P.: Nagyon tetszett nekünk ez az épület, az elhelyezkedése pedig még annál is jobban. Úgy döntöttük, belevágunk, mert itt éreztük otthon magunkat mi is, ide jöttünk volna szívesebben, mint a Király utca őrületébe. Óriási szerencsénk volt, hogy az épület tulajdonosai egy nagyon nyitott gondolkodású pár, így belementek, hogy megvalósítsuk ezt a helyet.

Megvolt az ázsiai vonal, a helyszín. Hogy kezdtetek bele? Mesélnétek nekem a Baotiful alapításáról és a kezdeti időkről?

P.P.: Elég furán hangzik, de körülbelül úgy, hogy amikor az utolsó otthonfőzés után megállapítottuk, hogy sikerült tökéletesíteni minden receptet, rögtön bele is vágtunk. Mindent folyamatában építettünk, fejlesztettünk és dolgoztunk ki. Ennek persze voltak hátulütői, rengeteg nehézséggel, váratlan helyzettel kellett megbirkóznunk, de ahogyan telt az idő, úgy alkalmazkodtunk és fejlődtünk. Szerintem ha arra vártunk volna a kezdéssel, hogy minden körülmény tökéletes legyen, nem csak a hely varázsa veszett volna el, de mi is sokkal kevesebbet tanultunk volna a hibáinkból.

Volt egy food truck / street foood éttermetek, majd jött az Impostor. Hogy jött az ötlet, hogy kibővítitek ezt az ázsiai vonalat és hogy született az Impostor?

N. P.: Egy alkalommal zárás után az egyik barátunknak a Baotifulba szerveztük a meglepetés szülinapját. Szuper volt a hangulat és rájöttünk, hogy jó lenne az ételek mellett az italokra is koncentrálni, főleg, hogy adott volt a helyiségünk közelében lévő udvar. Így sikerült egy kis hely helyett kb. 600m2-re nőni.

A két hely alapvetően különbözőnek mondható, hiszen a Baotiful leginkább egy nappali egység, az Impostor pedig éjszaka kel életre, bárként és szórakozóhelyként. Mesélnétek arról, hogy a Bao és az Impostor hogyan egészítik ki egymást és alkotnak egy helyet?

P. P.: Minden embernek több oldala van, pont úgy, ahogyan a mi helyünknek is. Lehet jönni hozzánk családosan egy vasárnapi piacra, kutyasétáltatásból beesve, délutáni grillre a barátokkal, péntek esti techno bulira, vagy csak egy munka utáni könnyed koktélozásra. Minden alkalommal ugyanazt a minőséget és szolgáltatást nyújtjuk, csak egy kicsit más körítéssel.

Ha valaki bejön például a Baotifulba, akkor úgy gondolom, nem azzal találja szembe magát, mint amit kap. Tehát adott egy egyszerűnek mondható helyszín, egyáltalán nem hivalkodó, mindenféle eleganciától mentes, de közben a kínált és az ételek minősége elsőosztályú. Ez egyáltalán nem jellemző kombináció még Magyarországon. Mennyire működik ez nálatok?

P. P.: Kell egy alapvető nyitottság ahhoz, hogy valaki besétáljon hozzánk. Télen például szinte lehetetlen volt kinyitni a két méter széles kapunkat, de az elszántaknak sikerül. Volt már rá példa, hogy ez elrettentette a vendégeket, de olyan is volt, aki pozitív kalandnak tekintette.

N. P.: A hazai vendégkörünkhöz képest a külföldiek bátrabbak, de az első falatok után túlnyomóan mindenki jobban átlátja a koncepciót és a rengeteg belefektetett energiát. Figyelünk a visszajelzésekre, de sajnos mindenki kedvére lehetetlen tenni, de valójában nem is szeretnénk, mivel kitartunk a nézeteink és a többség véleménye mellett.

Ugyanez jellemzi az Impostort is? Ide is bárki eljöhet mindenféle feszengés nélkül szórakozni, akár egy pólóban és baseball sapkában?

P. P.: Így van, öltöny vagy susogós naci, minden jöhet, sőt, az eseményeinkkel is ezt szeretnénk sugallni. Hamarosan ismét lesz pélául a Shuckers & Sippers, azaz osztrigára és pezsgőre fókuszáló eseményünk, ahol tréningben lehet flancoskodni.

Most kezdődik a tavaszi és nyári szezon. Milyen terveitek és újdonságaitok vannak? Mesélnétek kicsit ezekről a tervekről?

P. P.: Rengeteg ötletünk van, túlnyomó részt evés-ivással egybekötött tematikus esték/napok, amik ránk jellemző módon minden korosztályt és szubkultúrát megszólítanak majd. Szeretnénk ösztökélni a szakma összefogását is, így lesznek kooperációk az úgy nevezett „vetélytársakkal”, de tervezünk külső helyszínen megrendezett rendezvényeket is.

Ha egy mondatban kellene megfogalmaznotok, akkor mi lenne az, ami miatt szerintetek érdemes eljönni Baotifulba és az Impostorba?

Talán azért, mert egy paradoxonon alapszik: végtelenül családias, de valahol ott kukucskál a rosszaság.

 

Erdei Zsolt

 

Previous post

Álomesküvő luxuskivitelben - Érkeznek a Tom Daley-esküvő részletei

Next post

5 tipp a profi otthoni (arc)bőrápoláshoz