Nagyvilág

Két nyíltan meleg politikus indul egymás ellen New Yorkban

Robert Zimmerman (balra) demokrata, George Santos republikánus színekben csap össze a képviselői helyért

 

Két nyíltan meleg jelölt indul a novemberi félidős amerikai választásokon a képviselői helyért New York 3. körzetében. Ez lesz az első alkalom az Egyesült Államok történetében, hogy két LMBTQ kongresszusi jelölt száll szembe egymással országos választáson.

Az NBC beszámolója szerint ugyan az elnökválasztás idején Joe Biden 2020-ban tíz százalékos előnnyel nyerte a körzetet, és most is demokrata előnyt mérnek, de a mostani választás mégsem lefutott a körzetben. Az idei választáson 16 olyan billegő körzet van, ahol LMBTQ jelölt indul, és az LGBTQ Victory Fund szerint ezek fogják eldönteni a Képviselőház irányítását.

Jelenleg 11 nyíltan LMBTQ politikus dolgozik a Kongresszusban – kettő a Szenátusban, kilenc a Képviselőházban, és mindannyian demokraták. Donald Haider-Markel, a Kansasi Egyetem politológiaprofesszora szerint a nyíltan LMBTQ politikusok számának növekedésével előbb-utóbb várható volt, hogy két meleg politikus kerüljön szembe egymással, a kérdés inkább az volt, akad-e olyan republikánus LMBTQ politikus, akinek sikerül megszereznie pártja támogatását az előválasztáson.

Ez azonban sikerült George Santos-nak, ráadásul már másodjára. Már 2020-ban is indult a választáson, de akkor alulmaradt a demokrata Thomas Suozzival szemben. Ha most győz, ő lesz az első nyíltan meleg, még nem hivatalban lévő republikánus politikus, akit megválasztanak. (Korábban a wisconsini Steve Gundersont már megválasztott képviselőként outoltatták, az arizonai Jim Kolbe pedig már képviselőként coming outolt, amikor később sikerrel indultak az újraválasztásért.)

Santos ellenfele a demokrata Robert Zimmerman, aki arról beszélt, hogy az ő gyerekkorában még elképzelhetetlen volt, hogy az LMBTQ közösség egyik tagja bekerüljön a Kongresszusba. Mindkét politikus egyetért abban, hogy megválasztásuk történelmi jelentőségű lenne, de ezzel, valamint az egyenlő házassággal ki is merül minden, amiben a két politikus egyetért.

 

 

Novemberben egyébként történelmi számú LMBTQ-jelölt fog szerepelni az amerikai szavazólapokon. Az LMBTQ Victory Fund adatai szerint idén legalább 1095 leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű jelölt indul a választásokon, szemben a 2020-as 1006 fővel.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb