Hírek

A két meleg olimpikon, a homofób alelnök és a bigott tévés

 

Elkezdődött a téli olimpia a dél-koreai Phjongcshangban, ahol a megnyitón közös képeket készített az amerikai csapat két nyíltan meleg tagja, a műkorcsolyázó Adam Rippon és a síakrobata Gus Kenworthy.

 

 

Kenworthy még korábban azt nyilatkozta, alig várja, hogy személyesen is találkozhasson végre Ripponnal, aki az alábbi szöveggel posztolta a közös képet:

“Az Egyesült Államokat képviselni életem egyik legnagyobb megtiszteltetése, és hogy ezt önazonosan tehetem, mindezt sokkal édesebbé teszi.”

 

Még az olimpia előtt mindketten nyilvánosság elé álltak felháborodásukban, amikor kiderült, hogy az amerikai csapatot az ország hírhedten homofób alelnöke, Mike Pence fogja vezetni.

Dél-Koreába érve aztán Rippon nem is volt hajlandó találkozni az alelnökkel, Kenworthy pedig szintén azt mondta korábban, nem kíván kezet fogni a politikussal, ha lehetőség adódna rá.

Időközben az is kiderült, hogy Mike Pence – főnökével ellentétben – képes a posztjával járó felelősséggel használni a Twittert, amikor támogatásáról biztosította Rippont:

“Azt akarom, hogy tudd, mi érted vagyunk itt. Ne hagyd, hogy megzavarjon a fake news. Büszke vagyok rád és minden egyes kiváló sportolónkra, és azt kívánom neked és az amerikai csapatnak, hogy aranyéremmel térjetek haza! Hajrá!”

És miközben nemcsak a hetek óta fagyos Rippon-Pence viszonyban, hanem a fél évszázada fagyos észak-koreai és dél-koreai viszonyban is az enyhülés jelei mutatkoznak, a legnagyobb amerikai hírcsatorna, a befolyásos, konzervatív FOX News ügyvezető alelnöke páros lábbal szállt bele az amerikai csapatba.

John Moody rasszista és homofób kirohanást intézett az olimpiai csapat ellen, azon keseregve, hogy túl sok a nem fehér bőrű vagy éppen meleg sportoló a soraikban.

Szó szerint azon bukott ki, hogy sokallotta, amiért a 243 fős csapatban van 10 nem fehér (afroamerikai és ázsiai-amerikai) valamint 2 meleg sportoló. Véleménye szerint őket PR-szempontok alapján válogatták be, nem pedig a teljesítményük miatt – aminek Gus Kenworthy már személyében is ellentmond, hiszen 2014-ben Szocsiban olimpiai ezüstérmet szerzett.

“1894 óta az olimpia jelmondata ez: Gyorsabban, magasabbra, erősebben! Úgy látszik, az amerikai olimpiai bizottság szeretné ezt megváltoztatni arra, hogy: Sötétebben, melegebben, másabban! Csak ha érmet akarnak szerezni, ahhoz ez nem elég.”

A felháborodás érthető módon elemi erejű, és ahogy találóan egy újságíró megfogalmazta, véleménycikkében Moody-nak sikerült 535 szóban leírnia azt, hogy “Make Olympics White Again” (Tegyük az olimpiát ismét fehérré!) – utalva ezzel Trump elhíresült kampánymondatára.

A Fox News pániküzemmódra kapcsolt, levették Moody véleménycikkét, és közölték, a benne foglaltak nem tükrözik a csatorna nézeteit.

 

(GayStarNews)

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés