Hírek

Két meleg miniszterelnök is az LMBTQ jogok tiszteletben tartására szólította fel az arab országokat

Mint arról múlt pénteken beszámoltunk, február végén tartották meg az Európai Unió és az Arab Liga állam- és kormányfőinak egyiptomi csúcstalálkozóját. A többnapos rendezvényen a nyíltan meleg luxemburgi miniszterelnök, Xavier Bettel az LMBTQ jogok tiszteletben tartására szólította fel az arab államokat, amelyek többségében a homoszexualitást a mai napig börtönbüntetéssel sújtja a törvény, de akadnak olyan államok is (Szaúd-Arábia, Jemen és Szudán), ahol a saját neméhez vonzódó személy ezért akár az életével is fizethet.

 

Arab vezetőket oktatott ki az LMBTQ jogokról az európai meleg miniszterelnök

 

Nem ő volt azonban az egyetlen kormányfő, aki az LMBTQ jogok fontosságát hangsúlyozta – számol be az Irish Independent. Leo Varadkar, Írország nyíltan meleg miniszterelnöke beszédében kifejtette: „Írország sokat fejlődött az elmúlt 10 évben. Éllovasok lettünk a nők és az LMBTQ közösség egyenlőségének elősegítésében. Törvényesítettük a házassági egyenlőséget – a jogot a szerelemhez, valamint az abortuszt – a jogot a választáshoz. Tiszteletben tartom, hogy minden országnak megvan a maga kultúrája, tradíciói és vallásos meggyőződése. Mindazonáltal hisszük, hogy ezek egyetemes jogok.

 

Leo Varadkar

 

Nem tudni bármely arab állam is megfogadja-e a hozzá intézett szavakat. A csúcstalálkozó végén azonban elfogadásra került egy deklaráció, amely kinyilvánítja az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartását, valamint a gyűlölet és intolerancia minden nemű elítélését.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin