Hírek

Készül az idei Budapest Pride felvonulás betiltása?

 

Április elején került a parlament elé a törvényjavaslat, ami módosítaná az önkormányzati jogköröket. Azóta a törvényalkotási bizottság a saját módosító indítványaival állami használatba adná szinte a teljes budapesti belvárost az augusztus 20-i ünnepre való tekintettel. Erre hivatkozva augusztus 15–25. között csak az állami ünnep szervezője döntene arról, hogy a közterületeket lehet-e más célra is használni.

A Budapest Pride idei felvonulása pedig épp augusztus 22-re esik.

 

Ahogy az mfor.hu beszámol róla, előírnák, hogy a közterület tulajdonosa, vagyis a fővárosi és kerületi önkormányzatok csak az állami ünnep szervezője felé tett előzetes értesítés alapján – de ami még lényegesebb, előzetes egyetértő nyilatkozatával – engedélyezhetné a terület használatát más célokra ebben az időszakban.

Az ünnep méltó megrendezéséhez a szükséges módon az Árpád, a Petőfi és a Rákóczi híd területén kívül a javaslat a fővárosi világörökségi területeket is állami használatba venné. Ebbe azonban beletartozik a Hősök tere, az Andrássy út teljes hossza és történelmi környezete, ahogy a pesti oldalon védettséget élvez az Országház épülete, a Lánchíd pesti hídfőjénél található Széchenyi tér, valamint a Duna-part épületei egészen a Petőfi hídig, a budai oldalon pedig a Margit hídtól a Műszaki Egyetemig.

Ma van a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnap, és a hír láttán az itthoni viszonyokat ismerve óhatatlanul is megfogalmazódik – a Budapest Pride felvonulását így lehetne a legkönnyebben megakadályozni, méghozzá a nemzeti ünnepre való hivatkozással. Csak remélni lehet, hogy nem ez a valódi oka a törvényjavaslatnak.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb