Nagyvilág

Keresztény vezetők kérik Nagy-Britanniában az átnevelő terápiák megtartását

Számos civil szervezet elégedetlen azzal, ahogy a brit kormány az átnevelő terápiákat szabályozza. Ellentétben például Franciaországgal, Kanadával és Új-Zélanddal – hogy csak a legfrissebb példákat említsük -, ahol a káros és tudomány megalapozottságot nélkülöző eljárásokat kivétel nélkül betiltották, Boris Johnson kormánya hagyna kiskapukat, különösen egyházi szervezeteknek.

Ez azonban az egyházaknak nem elég. Már több, mint 2500 keresztény pap és lelkipásztor írta alá a levelet, amelyben kérik a más néven konverziós terápiának is nevezett eljárás gyakorlásának lehetőségét, amely szerintük “kedves és irgalmas” dolog. Bár a kormány már korábban is benne hagyott a javaslatban több aggasztó vallási kivételt, a levél aláírói szerint ez nem elégséges, a tilalmat teljesen el kellene törölni.

A levelet 11 keresztény egyházi vezető írta az ország különböző felekezeteitől, és Liz Truss nőügyi és esélyegyenlőségi miniszternek címezték: “Hálásak vagyunk a kormánynak, amiért a konzultáció során világossá tette, hogy nem áll szándékában, hogy ez a jogszabály hatással legyen a vallások gyakorlására. Mindazonáltal mélységesen aggódunk amiatt, hogy a felvázolt jogalkotás pontosan ezt tenné“.

Bár a konverziós terápiának egyértelmű definíciója van – egy személy szexuális irányultságának vagy nemi identitásának megváltoztatására tett kísérlet -, a levél szerzői a fogalmat olyan tágnak tartják, hogy “lényegében értelmezhetetlen”.

A kereszténység mindig is úgy tartotta, hogy Isten az emberiséget egy férfi és egy nő élethosszig tartó házasságának szándékával teremtette, amely kegyes ajándék az emberiségnek és az emberi társadalomra vonatkozó tervének központi része” – írják. “Ennek a mintának a megsértése a házasságon kívüli szexuális tevékenységgel vagy a teremtett nemünk megtagadásával bűn“.

Kijelentik, hogy az LMBTQ-közösség tagjának lenni “nemcsak erkölcsileg helytelen”, hanem “mély és tragikus következményekkel jár az egyénekre, a családokra és a társadalomra nézve”.

Az egyházi vezetők és munkatársak azt állítják, hogy “hivatásunk központi része, hogy Krisztus könyörületét vigyük egy megtört világba, hogy arra hívjuk az embereket, hogy Isten ajándéka és a házasság mintája szerint éljenek, és lelkipásztori támogatást nyújtunk nekik, hogy ezt megtehessék“.

Hozzáteszik, hogy “az emberek ösztönzése és segítése, hogy így éljenek, távolról sem káros, hanem kedves és irgalmas cselekedet, és mindenki számára hasznos“.

A levél így folytatódik: “Rettenetesen káros az, ha valaki, különösen a fiatalok, azt hiszik, hogy identitásuk pusztán az érzelmeikben rejlik, és hogy a boldogság abban rejlik, ha visszaélnek egészséges testükkel és ártanak neki. (…) A javaslatok mégis látszólag kriminalizálnának minket azért, mert törődni próbálunk az emberekkel, és megpróbáljuk őket lebeszélni az ilyen jellegű ártalmakról“.

A levél aláírói kijelentik, hogy ha a kormány folytatja a konverziós terápia betiltását, akkor is folytatni fogják tevékenységüket.

Az átnevelő, vagy másnéven reparatív terápia tudományos megalapozottságot nélkülöző célja, hogy az LMBTQ-fiatalokat heteroszexuálissá “nevelje”. Bár a világ egyre több pontján kerülnek betiltásra, különösen a kiskorúaknak szántak, ahol többnyire szülői nyomásra történik mindez, sajnos még mindig fájóan sok országban lehet őket büntetlenül szervezni. A módszerek változatosak, imától egészen elektrosokk terápiáig terjed az eszközök skálája.

 

Az öngyűlöletre (át)nevelő terápiák – I. rész

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb