Hírek

Kenya: 19 középiskolást függesztettek fel az LMBT jogok melletti kiállásukért

A St. Mary’s Kibabi Boys High School tanulói egy iskolai vitaest során kerültek összetűzésbe homofób társaikkal. 

Tavasszal egy LMBT jogokért küzdő kenyai szervezetnek engedélyezték, hogy tüntessenek. Fotó: Voice of America/AP
Tavasszal egy LMBT jogokért küzdő kenyai szervezetnek engedélyezték, hogy tüntessenek. Fotó: Voice of America/AP

A vita az LMBT jogokról szólt, és miután egy csapat tanuló kiállt mellettük, osztálytársaik azzal vádolták meg őket, hogy biztosan ők maguk is homoszexuálisok, a tanárok pedig arra utasították őket, hogy azonnal hagyják el az intézményt.

A 19 tanulót egyelőre egy hétre függesztették fel. Az iskola igazgatója, Matthew Namanuwa szerint felmerült a gyanú, hogy az LMBT jogokról pozitívan gondolkodók az iskola fiatalabb tanulóival is csinálhatták “azt”, valamint a következőt nyilatkozta az esetről: “Mind tudjuk, hogy ez társadalmi kérdés, és nem tehetünk úgy, mintha meg se történt volna, hanem beszélnünk kell róla.” Az igazgató ezenkívül megígérte, hogy ha a felfüggesztett diákok bármelyikéről kiderül, hogy tényleg homoszexuális, akkor beutalják az iskola pszichológiai tanácsadójához.

Kenyában jelenleg még illegális az azonos nemű felek közötti szex, és akár 14 év börtönbüntetéssel sújtható az elkövető. Barack Obama közelgő kenyai látogatása miatt most fokozottan rajtuk van a világ szeme: az amerikai elnök a tervek szerint az LMBT jogokról is szólna a beszédében, viszont erre a múlt heti tüntetések alapján sokan nem kíváncsiak.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb