Hírek

Kentucky kormányzója szerint nem diszkriminatív az azonos nemű párok házasodásának tilalma

Steve Beshear, Kentucky állam kormányzója szerint az azonos nemű párok házasságkötését tiltó törvények nem diszkriminatívak a melegekre nézve, mégpedig azért, mert a heteroszexuálisok ugyanúgy nem házasodhatnak össze egy azonos nemű személlyel. Véleményét egy beadványban a Legfelsőbb Bírósághoz is felterjesztette, amely mostanában éppen az azonos neműek házasodásával foglalkozik ülésein. 

beshear

A kormányzó kritikusai felhívták rá a figyelmet, hogy az igencsak meredek indoklás meglehetősen hasonlít a feketék és fehérek házasodását tiltó törvényekre a ’60-as évekből. Az 1967-es „Loving vs. Virginia állam” nevű esetben Richard Loving, egy fehér férfi szerette volna feleségül venni fekete barátnőjét, Mildred Jetert. Az állami hatóságok viszont azzal vágtak vissza, hogy a feketék és fehérek házasodását tiltó törvények nem diszkriminatívak, hiszen mindkét rassz képviselőire kölcsönösen vonatkoznak.

Dan Canon kentucky-i ügyvéd, aki az azonos nemű párok jogaiért harcol az államban, így nyilatkozott: „Gyakorlatilag arról van szó, hogy az ügyfeleinket egy az egyben kizárják a házasság intézményéből, hacsak nem változtatják meg a szexuális orientációjukat (vagy össze nem házasodnak olyasvalakivel, akihez egyáltalán nem vonzódnak). Ez olyan, mintha bezáratnánk az összes katolikus templomot egy városon belül, és utána azt mondanánk, hogy nem történt diszkrimináció, hiszen még mindig ott vannak a baptista templomok.” 

Beshear ügyvédje szerint sincs szó diszkriminációról a beadványban, a házasság tradicionális intézményét pedig a lehető legelavultabb módon sikerült a fajfenntartás biztosításával megindokolnia. Az ügyvédnő azt is mondta, hogy szerinte az LMBT személyek nem érdemelnek jogi védelmet, mivel a politikában nem sikerült megszilárdítaniuk a pozíciójukat és az emberek általános támogatását sem élvezik.

Sam Marcosson, a Louisville-i Egyetem professzora a következőképpen kommentálta az esetet: „Kíváncsi vagyok, hogy Beshear kormányzó és az ügyvédei vajon hogyan vélekednének, ha máshogy állna a dolog, és csak azonos nemű emberek köthetnének házasságot.” 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin