Életmód

„Kellő elkötelezettséggel minden lehetséges” – Interjú Samuel Bälterrel, a Mr. Gay Sweden verseny győztesével

Tíz év után ismét megválasztják Mr. Gay Hungaryt, aki jövőre Fokvárosban fogja képviselni a magyar meleg közösséget. A nagy esemény kapcsán megéri visszatekinteni kicsit a Mr. Gay World múltjára és megérteni filozófiáját. Sokak szerint ezek a rendezvények szépségversenyek, ám valójában messze nem csak a szépségről szólnak. És ha már a Humen Magazin jelenlegi számát Svédországnak szenteltük, miért ne mutathatnánk be nektek Mr. Gay Swedent is?

Bár Miss Worldöt már 1951 óta megválasztják, a nemzetközi, meleg férfiakat megmérettető versenyt, a Mr. Gay Worldöt csak meglehetősen későn, 2009-ben rendezték meg először. Az ötlet 2008 júniusában született meg Eric Butter és Dean Nelson fejében, akik egy olyan rendezvényt akartak létrehozni, ami az egész világon arra inspirálja a meleg férfiakat, hogy álljanak ki a színpadra, és mutassák meg, hogy a meleg férfiközösségnek is mekkora spektruma van. A különböző országokból érkező férfiak ugyanis nemcsak másban tehetségesek, de mindegyikük máshogyan is szép. És kicsit mindegyik máshogy változtathatja meg a világot. Ugyanis koronájuk viselése közben ez a legfőbb dolguk. Nemcsak királyok ők, hanem a meleg férfiak közösségének nagykövetei. Úgy kell képviselniük a közösséget, hogy felhívják a figyelmet a problémákra, küzdjenek ellenük, és tanítsák meg a világnak, hogy mennyire fontosak a melegjogok.

A cél az volt, hogy azzal, hogy ezek a (gyönyörű) emberek találkoznak egymással, megosztják a tapasztalataikat, és közösen állnak ki egy színpadra a világ elé, hogy együtt nyissák fel a világ szemét. Egy tökéletes világban minden országból látnánk egy-egy férfit a csapatban, azonban még mindig rengeteg nemzet van, ahol szóba se kerülhet az, hogy versenyzőt küldjön a megmérettetésre. Mivel ezeken a helyeken egyáltalán melegnek lenni is illegális, nem hogy versenyezni a hasonló irányultságú emberekkel. Ha így nézzük, a Mr. Gay Worldön valóban a részvét a fontos. (Jó, azért az is, hogy ki nyer.)

De milyennek is kell lennie annak a meleg férfinak, aki a világ összes meleg férfiját reprezentálja? A Mr. Gay World nyertesének meg kell mutatnia azt, hogy a belső szépség ugyanolyan fontos, mint a külső megjelenés, csakúgy, mint az önbizalom. Az ilyen fiúkra mondjuk, hogy „whole package.”

Az első versenyt Kanadában, a WinterPRIDE-on rendezték meg. Bár 24 nevező volt, végül 20 fiú versenyzett, az első korona pedig az ír Max Krzyzanowskié lett. A verseny ezek után óriási iramban teljesítette céljait: vagyis azt, hogy megmutassa, mennyire színes közösség is a meleg férfiak világa. A második, Oslóban tartott versenyen 23 férfi versenyzett egymással, köztük a kínai Xiadoai (Andrew) Muyi, aki az ország egy erősen muszlim régiójából érkezett, ahol a vallás miatt sokkal erősebben elleneznek bármilyen homoszexuális tevékenységet. Egy muszlim versenyző a második rendezvényen azért erős kezdésnek számít, ugye?

A Mr. Gay World hamar megmutatta, hogy a verseny nem csak a kockahasakról szól: a harmadik versenyen a résztvevők a Fülöp-szigeteki Manila szegénynegyedét újították fel. Soha nem láthattunk még ilyen szép munkásokat. De a Mr. Gay World már történelmet is írt: 2012-ben ez volt az első nagy nemzetközi meleg rendezvény az afrikai kontinensen, a Dél-afrikai Köztársaságban, Johannesburgban. Antwerpen és Róma után a rendezvény 2015-ben tért vissza Dél-Afrikába, ezúttal Fokvárosba- – ugyanoda, ahol a 2019-es Mr. Gay Worldöt rendezik, és ahol immár először magyar versenyző is indul. A magyarországi döntőre – amelyre most szombaton kerül sor – jegyek már elővételben kaphatóak a TIXA oldalán.

De ne csak a nagyvilágra koncentráljunk! Hiszen megannyi országnak van saját meleg királya is – és a megválasztást sok esetben előbb is kezdték el, minthogy megszületett volna a Mr. Gay World cím.

Ezek között van Magyarország is, ahol 2005 és 2008 között négy magyar meleg „szépségkirályt” is megkoronáztak. A korona aztán 10 évig nem került senkire – egészen idáig. A Humen Magazin 2018-ban ugyanis feléleszti a Mr. Gay Hungary versenyt. Vagyis ismét lesz egy férfit, aki Magyarország meleg közösségét fogja képviselni egy éven keresztül. Ismét lesz királyunk. Nem engedhettük tovább, hogy ne legyen.

Hogyan készültek a versenyzők a magyar döntőre? Nézd meg werkvideónkat!

Videó! Így készülnek a versenyre a Mr. Gay Hungary versenyzői

 

Ennél is régebb óta van meleg királya Svédországnak, ahol 1999 óta választják meg Mr. Gay Swedent Stockholmban. Bár idén elmaradt a választás, szerencsére a 2018-as király még boldogan hordja koronáját egy éven át. Ha azt gondolnád, hogy Mr. Gay Sweden egy fehér, szőke, kékszemű srác… Tévedsz, mert kicsit zöldes a szeme. De csak egy kicsit.

Samuel Balterrel, a 27 éves regnáló uralkodóval címéről, a mögötte lévő egy évről, és a sportról beszélgettünk, de kaptunk néhány szépségtippet is tőle, na meg megtudtuk, mit üzen a jövőbeli Mr. Gay Hungarynek.

 

Samuel Balter | Fotó: Peter Knutsson

 

Magyarországon 10 év után tartjuk meg újra a Mr. Gay Hungary versenyt. Te nyerted meg tavaly a Mr. Gay Swedent. Ha valaki, te tudod, hogy milyen egy ország meleg nagykövetének lenni. Oszd meg velünk az érzést!

Először is szeretnék gratulálni, hogy újra megrendezitek a Mr. Gay Hungary versenyt, ez remek hír. Svédország meleg nagykövetének lenni óriási felelősség volt, de remek szórakozás is.

Hogy telt el ez az év ebben a szerepben? Mik voltak a legértékesebb pillanatok és élmények?

Rengeteg élmény várt rám 2018-ban, és nagyon sok szórakoztató embert ismerhettem meg a Mr. Gay Sweden versenyhez köthető programokon. Ezek közül a legszebb emlék mindenképpen az volt, mikor a megkoronázásomon egy színpadon állhattam Allyssa Edwards-szal a RuPaul’s Drag Race-ből.

Mr. Gay Swedenként nehéz lehet a magánélet… Vagy pont könnyebb? Képzeljük, milyen lehet, ha egy egész közönség imád.
Hát… Ez vicces kérdés. Nem tudom, hogy valóban imád-e a közönség, de az biztos, hogy nagyon sok előnnyel jár a cím, amik könnyebbé teszik az életedet.

Mennyire volt nehéz a verseny? A legtöbb ember úgy gondolja, hogy egy ilyen verseny a kinézetről szól, de valójában több van a háttérben.

Nem mondanám sem azt, hogy könnyű volt, sem azt, hogy nehéz. Kellő elkötelezettséggel minden lehetséges. A versenyen nagyjából a külső megjelenés és a személyiség együttese a fontos.

Mik voltak a terveid Mr. Gay Swedenként és mit értél el az egy év alatt?

Részt vettem különböző jótékonysági rendezvényeken, ahol egyesületeknek gyűjtöttünk adományokat, emellett ott voltam meleg ismeretterjesztő csoportok programjain is. Leginkább olyan eseményeken jelentem meg, melyek az LMBTQ emberek számára nagyon kedveltek.

Milyen most a melegek helyzete Svédországban?

Svédország egy nagyon melegbarát ország, nagyon elfogadóak a közösséggel szemben. Szabadon megfoghatjuk egymás kezét az utcán, és szabadon kommunikálhatunk a szexuális irányultságunkról is.

 

Samuel Balter | Fotó: Peter Knutsson

 

Eltelt egy év, és te még mindig Mr. Gay Sweden vagy, és még egy évig az is maradsz. Mi az oka annak, hogy 2018-ban nem tartják meg a versenyt és nem választják meg az utódodat?
A Mr. Gay Sweden versenyt minden évben a Stockholm Pride alatt tartják meg, ám 2018-ban nálunk rendezték a EuroPride-ot, ami miatt a szervezők idén valami különlegeset akartak. Így a Mr. Gay Sweden lemondása mellett döntöttek. Azt viszont tudom, hogy a Mr. Gay Sweden 2019-et meg fogják tartani, nincs vége a versenynek. Én pedig a koronát tarthatom meg, még egy éven át. Ez azért elég menő!

Ha megnézzük az életedet Instagramon, láthatjuk, hogy a külsőd elég meghatározó tényező az életedben. De arról nem igazán kapunk képet, hogy ki van a jó test és a szép arc mögött. Szóval kicsoda is pontosan Samuel Bälter?

Az Instagram csak egy módja annak, hogy kifejezd magad. Érdemes lehet rólam tudni, hogy jelenleg a Skandináv Főiskolán tanulok egy fizioterápiához hasonló, izmokhoz kapcsolódó gyógyítási módszert Stockholmban. De amúgy csak élem a hétköznapi életemet a barátommal és a barátaimmal.

Az is tisztán látszik, hogy a sport mennyire fontos szerepet játszik az életedben.

Korábban hosszú évekig személyi edzőként és úszás-oktatóként dolgoztam, úgyhogy igen, nagy szenvedély számomra a sport.

Mik a legfontosabb tanácsaid a sporttal és a szépségápolással kapcsolatban az olvasóinknak?

Próbáljatok meg mindenképpen találni valamit, ami beválik. Én például szeretek konditerembe járni, a meleg nyári napokon pedig úszni egyet a tóban. Az a legfontosabb tippem, hogy próbáljatok meg minden nap sportolni valamit. Étkezzetek egészségesen és igyatok sok vizet. Igazából csupán ennyire van szükség.

És végül mit üzensz a Mr. Gay Hungary versenyzőinek és persze a magyar meleg közösség jövőbeli nagykövetének?

Mindig legyetek büszkék magatokra!

Kanicsár Ádám András

Instagram: @kanicsar

Samuelt Instagramon a @samuelbalter felhasználónéven találod meg.

 

 

A Mr. Gay Sweden szervezője a Clean Group, akiket Instagramon a @cleangroupsweden néven követhetsz.

Previous post

Zavarbaejtő ékszerekkel állt elő Yves Saint Laurent

Next post

Leszbikus szerelmi szállal hódít a legújabb horrorjáték