Hírek

Kelet-Közép-Európa java még mindig elutasítja a házassági egyenlőséget

Számos, az európai közbeszédet az elmúlt években kiemelkedően foglalkoztató kérdésben végzett közvélemény-kutatást 2015 és 2017 között a Pew Research Center. 34 állam több, mint 54 ezer, 18 évnél idősebb állampolgárát kérdezték például a zsidó és mohamedán közösségről, az abortusz legalizációjáról, a vallásgyakorlás jelentőségéről és az azonos nemű párok házasságáról. (A teljes, angol nyelvű beszámoló honlapjukon tekinthető meg)

Bár az egyenlő házasságra vonatkozó adatok sok meglepetéssel nem szolgálnak, legalább aktuális képet adnak. Eszerint a nyugat-európaiak továbbra is jóval nagyobb arányban támogatják a meleg és leszbikus párok házasságkötését és közülük is kiemelkednek a skandinávok: a svéek 88, a dánok 86 százaléka van mellette, őket követi Hollandia 86, Belgium 82, majd Spanyolország és az Egyesült Királyság 77-77 százalékkal.

 

 

A kelet-közép-európai régióból Csehország áll a legelőkelőbb helyen a maga 65 százalékával. Sőt, ez az egyetlen ország a térségből, ahol a többség támogatja az egyenlő házasságot. Szlovákiában ugyanez a szám már csak 47, Lengyelországban pedig 32 százalék. Őket Horvátország követi 31 százalékkal, majd mi, magyarok jövünk a hervasztó 27 százalékunkkal.

Ahogy a Kárpát-medencétől keletre haladunk, az adatok úgy olvadnak lassan egyszámjegyűvé. A legalacsonyabb értékek a Kaukázusban találhatóak: Örményországban és Georgiában az emberek 96 és 95 százaléka ellenzi, hogy azonos nemű párok hivatalosan is összekössék életüket.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb