Életmód

Kattints, hogy kattintsanak! – Fotós appok a nyárra

Akár a Bahamákra utazunk, piramist mászunk, vagy egyszerűen csak lógatjuk a lábunkat a Balaton partján, forró perceinkről előszeretettel osztunk meg fotókat a különböző applikációk segítségével. Te melyiket használod szívesen?

A felhasználók számára több megoldás is létezik arra, hogy képeiket megörökítsék, posztolják vagy épp elküldjék ismerőseiknek. Ott van mindjárt az egyik legismertebb és legelterjedtebb alkalmazás, az Instagram. Ma már szinte alig találni olyat, akinek ne lenne instája, hiszen könnyű a regisztráció, és a világ minden tájáról követhetünk embereket és nézegethetjük „műveiket”. Nem kell mást tennünk, mint felmennünk az App Store-ra vagy a Play Áruházba, rákeresnünk az Instagramra, és percek alatt a telefonunkon is tudhatjuk az appot. A középső plusz jelre kattintva az alkalmazáson keresztül is készíthetünk fotót, vagy kiválaszthatunk egyet a telefonunkról. Ezeket szintén alkalmazáson belül megszerkeszthetjük, majd gyűjthetjük a követőket. Egy ideje rövid videókat is készíthetünk, növelve ezzel rajongóink számát.

A Boomerang és a Snapchat szintén nagyon elterjedt alkalmazások. Utóbbi főleg azért aratott nagy sikert, mert az elküldött képek egy bizonyos idő után eltűntek és elérhetetlenné váltak a másik számára, valamint lementeni sem lehet a kapott fotókat. Az app ezt követően annál menőbb lett, minél több újítással látták el. Jöttek a matricák, a kiegészítő alkalmazások, és máris kutyafejjé varázsolhattuk arcunkat, fejfedőket helyezhettünk el magunkon, vagy különböző maskarákba bújhattunk a képünkön.

A Boomerang az eddig említettekkel szemben amolyan félig fotó, félig videó applikációként funkciónál. Leginkább a GIF-készítő appokhoz hasonlít, hiszen 1-2 másodperces mozdulatokat vehetünk fel vele. A különbség annyi, hogy a GIF-készítéssel ellentétben az így készült képekre nem tudunk szöveget szerkeszteni.

Mostanában nemcsak a Boomeranggal készített mozgóképek lettek egyre divatosabbak, de előszeretettel használják a Pinterest nevű alkalmazást is a fotózást kedvelők. Itt már témák szerint tölthetik fel műveiket az alkotók, ami által könnyebben kerülhetnek összeköttetésbe azokkal a felhasználókkal, akiknek érdeklődése megegyezik az övékével. Bár a Pinterest kezdetben a nők körében volt kifejezetten népszerű, mára már szinte mindenkinek az okostelefonján ott virít a piros betűs alkalmazás, amelynek havi 12 millió használója van.

Bár magam a Facebookon kívül alapvetően semmit sem használok, azt is csak ritkán, a nyár megérkeztével és a fesztiválok közeledtével magam is elkezdtem böngészni a lehetőségeket az online app-áruházakban. Többek között találtam kollázskészítő, de ferrotípiás alkalmazásokat is – előbbiből a Pic Collage, utóbbiból a TinType keltette fel a figyelmem. Azon nyomban le is töltöttem mind a kettőt. Míg arra vártam, hogy végre a telefonomon tudjam az applikációkat, el is indultak a fejemben a fogaskerekek. A barátaimmal elég sokat járunk vízpartra a nyáron, a különböző maskarákat pedig kifejezetten imádjuk. Jelmezek felöltésére azonban a farsangon és halloweenen kívül nem sok lehetőség akad egy évben, viszont ha fotózásról van szó, minden megengedett. Így hát a haverokkal karöltve összegyűjtöttük szüleink, nagyszüleink és főként dédszüleink régi ruháit, majd azokban a Balaton partjára vonulva fotózkodni kezdtünk. A képeket ezt követően a TinType-pal szerkesztettük meg, aminek segítségével olyan stílusúvá varázsolhattuk a képeket, mintha a ferrotípia nevű eljárással készültek volna a 19. században. A ferrotípiás eljárást amerikai gyorsfényképnek is szokták nevezni, lényegében a későbbi Polaroid gépek előfutára volt. Bár Amerikában már az 1861-1865-ös polgárháború idején népszerű volt, Európában csak 1870 körül terjedt el.

Hogy kicsit időutazzunk, készítettünk még egy képet ugyanazon a helyszínen, ugyanabban a napszakban, ugyanolyan beállással, csak éppen a saját, 21. századi ruhánkban. Ezt követően a Pic Collage-zsal megcsináltuk saját kollázsunkat, így a kettőt egymás mellé szerkesztve megalkottunk egy igazán ötletes és egyedi fotót, amely egy hét alatt közel 2000 követőt hozott – fejenként.

Bár ezeken az alkalmazásokon kívül többet is találni a Play Áruházban vagy az App Store-ban, ennyi már bőven elég ahhoz, hogy kreatívkodni tudjunk, mi több, a saját stílusunkkal megegyező ízléssel rendelkező személyeket követhessünk, és gyűjtsünk be tőlük még több ötletet. A fesztiválok pedig még nagyobb táptalajai lehetnek az alkotásnak, hiszen a különbözőképpen kinéző látogatók még több színt és kreativitást hozhatnak az életünkbe.

Máthé Bence

Previous post

Majdnem halálra vertek két meleg menekültet Németországban

Next post

Amerikai képviselő: A transznemű katonák olyanok, mint a herélt rabszolgák