Hírek

Katonai bázison kelt egybe a meleg pár

Rendhagyó napra ébredt majdnem egy hónappal ezelőtt, szeptember 10-én a ciprusi Dekélia brit katonai bázis állománya. A támaszpont történetében ugyanis először került sor azonos nemű párok közötti frigyre a 36 éves Alastair Smith őrmester és civil jegyese, Aaren Weston személyében.

britkatonaeskuvo_1009

Alastair és Aaron esküvője azért is különleges, mert az azonos nemű párok házasságát lehetővé tévő törvény 2014. március 13-i hatályba lépése óta ez volt az első alkalom, hogy Nagy-Britannia valamely katonai – sőt, tengerentúli – támaszpontján két férfit hivatalosan is összekötötte életét.

Hogy milyen sokat változott a meleg és leszbikus párok elfogadása a brit hadseregben, annak jó példája, hogy Smith őrmester még pár évvel ezelőtt is arról blogolt, mennyire tart a kollégái előtti előbújástól. Idén azonban az előkészületek során a hadsereg és saját felettesei, az egész támaszpont maximális támogatásáról biztosította.

Pillanatkép a ceremóniáról
Pillanatkép a ceremóniáról

Nemcsak a brit hadseregben szolgálni egy egész életre szóló megtiszteltetés, de ugyanígy hűséget fogadni férjemnek a hadsereg teljes támogatásával, e különleges ciprusi környezetben is az” – mesélte.

A dekéliai szuverén támaszpont-területet 1960-ban hozták létre, amikor Ciprus, ami akkoriban a Brit Birodalom gyarmata volt, elnyerte függetlenségét. Az Egyesült Királyság megőrizte szuverenitását a légierő akrotíri bázisa és a szárazföldi hadsereg helyőrsége felett. Ezek a brit támaszpontok fontos stratégiai helyen fekszenek a Földközi-tenger keleti végén, a Szuezi-csatorna és a Közel-Kelet közelében; a légierő támaszpontján katonai repülőgépek állomásoznak és kiképzés is folyik. A brit tengerentúli terület határain nincs határőrizet, azaz a ciprusiak szabadon közlekedhetnek a brit területeken áthaladó utakon.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin