Színes

Kártérítést fizet a virágárus, aki nem szolgált ki egy meleg férfit

 

Egy amerikai virágárus, Barronelle Stutzman 2013-ban visszautasította egy régi vevője, egyben jó barátja, Robert Ingersoll kiszolgálását. A férfi az esküvőjére szeretett volna egy különleges virágdíszt, Stutzman azonban keresztény hitére való hivatkozással megtagadta ezt, mivel Ingersoll egy másik férfival kötötte össze az életét.

Az esetből hosszú pereskedés lett, mivel Washington állam beperelte a nőt a fogyasztóvédelmi törvények megsértése miatt, amiért a döntésével diszkriminált egy vásárlót. Később Ingersoll is csatlakozott a perhez, Stutzman pedig a bíróságok korábbi elmarasztaló ítélete után egészen a legfelsőbb bíróságig elment. Ebben a hírhedt LMBTQ-ellenes csoport, az Alliance Defending Freedom ügyvédei voltak a segítségére, a csoport honlapján azonban november 18-án Stutzman közölte, eláll a további pereskedéstől.

Csütörtökön azt is közölte, hogy 5000 dollárt, átszámítva több mint 1,6 millió forintot fizet a párnak – akik ehhez a saját vagyonukból szintén hozzátesznek 5000 dollárt, és az összeget egy helyi LMBTQ szervezetnek adományozzák.

Stutzman arra hivatkozott, hogy vallási meggyőződésével ellentétes két férfi házassága, és ezt a határvonalat még egy barátság kedvéért sem lépi át. Sajtóközleményében arról írt, hogy itt ő az áldozat, amiért meghurcolták és nem voltak vele toleránsak. A kifizetett összeg nem fog gondot okozni neki, mert támogatói már 2015-ben 80 ezer dollárt gyűjtöttek a számára.

“Egy alkalommal az ellenfeleim azt javasolták, megtarthatom a boltomat, ha kifizetem a bírságot, és megígérem, hogy a jövőben egyedi díszeket készítek azonos neműek szertartásaihoz is. Ezt visszautasítottam, mert nem tudtam elárulni a lelkiismeretemet. Aggódtam amiatt is, hogy milyen precedenst teremtenék azok számára, akik hasonló helyzetbe kerülnek, ha “megfizetném” a büntetésemet. De hajlandó vagyok átadni a szabadságért folytatott jogi küzdelmet másoknak. 77 évesen itt az ideje, hogy nyugdíjba vonuljak, és átadjam az üzletemet valaki másnak”.

 

Döntése után Ingersoll és a férje is kiadtak egy nyilatkozatot, amiben arról beszélnek, miért vállalták a jogi küzdelmet:

“Azért vállaltuk fel ezt az ügyet, mert aggódtunk amiatt, hogy a kiszolgálás visszautasítása milyen károkat okozna az LMBTQ embereknek. Örülünk, hogy a legfelsőbb bíróság döntései érvényben maradnak, amelyek az azonos nemű párokat megvédik a diszkriminációtól, és a vállalkozásoknak ugyanúgy ki kell őket szolgálniuk, mint bárki mást. Fájdalmas volt, hogy elutasítottak minket, és hálásak vagyunk, hogy ez a hosszú út számunkra végre véget ért.”

 

 

A cukrász szerint Jézus sem sütött volna esküvői tortát meleg pároknak

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb