Nagyvilág

Karnyújtásnyira Svájcban az azonos nemű párok házassága

A házassági egyenlőségről döntött a svájci parlament felsőháza. Az Államtanács 22:15 arányban szavazott a törvényjavaslat mellett, amely lehetővé teszi az azonos nemű pároknak a házasságkötést.

Olaszország mellett Svájc ma gyakorlatilag az egyetlen nyugat-európai ország (néhány miniállamot, mint a Vatikán, leszámítva), ahol csak élettársi kapcsolat biztosított a meleg és leszbikus párok részére, miközben kutatások szerint a lakosság 80 százaléka támogatja a teljes jogegyenlőséget.

A politikai pártok közül a Zöldek szavazóinak 96 százaléka támogatja, de még a társadalmi kérdésekben konzervatív nézeteket valló Svájci Néppárt szavazóinak is 67 százaléka helyesli az azonos nemű párok házasságát, ahogy a svájci református egyház is.

 

 

Hét éve várunk erre. Az érzelmek felfokozottak” – nyilatkozta a sajtónak Olga Baranova a Házasságot Mindenkinek kampány egyik szervezője. A törvényjavaslatot először a Zöld Párt nyújtotta be 2013-ban és azóta többször is vita tárgya volt, elsősorban amiatt, hogy szükséges-e az alkotmánymódosítás.

A svájci alkotmány 14. paragrafusa ugyanis azt állítja, hogy a házassághoz és családhoz mindenkinek joga van. A mostani szavazás megerősítette, hogy nincs szükség alkotmánymódosításra – amihez népszavazást kellett volna tartani, ami tovább halasztotta volna a házassági egyenlőség megvalósulását.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb