Nagyvilág

Karácsonyfát állítottak a családjuk által kitagadott melegeknek Lengyelországban

 

A varsói Zbawiciela téren egy ötméteres karácsonyfát állítottak fel, ami az ünnepek közeledtével nem számít különlegesnek, az apropója azonban igen.

A karácsony nehéz időszak az LMBT emberek számára. Ezért ezzel a karácsonyfával szeretnénk kifejezni a támogatásunkat” – mondja Linus Lewandowski, a megvalósításért felelős szervezet egyik vezetője a Wyborcza napilap tudósítójának.

Karácsony a homofób szülőkkel

A szivárványos karszalagot viselő aktivisták december 18-án, szombaton kora délután egy karácsonyfát vittek a helyszínre. Linus a saját tapasztalataiból tudja, hogy az ünnepi időszak nehéz tud lenni az LMBT emberek számára. “- Apám nem is akar látni. Amikor három évvel ezelőtt karácsony este elmentem hozzá, azt mondta: “Miért jöttél ide? Tönkretetted a karácsony estémet, undorodom tőled!” Az aktivista szerint sok lengyel családban az LMBTQ gyereket azért dobják ki otthonról, mert a szüleik homofóbok.

“A karácsony mindenki számára különleges időszak. Ezekben a napokban mindenki a szeretteivel, barátaival és családjával szeretne együtt lenni. A homofóbia, a bifóbia és a transzfóbia azonban néha lehetetlenné teszi ezt. A hagyomány szerint a váratlan vendégnek helyet kell hagyni az asztalnál. Ez ne csak egy hagyomány legyen – hanem egy valódi lehetőség az LMBT családtagok befogadására. Hogy mindenki családias légkörben, a számára fontos emberekkel tölthesse.”

 

A felállított karácsonyfa díszítésekor a szivárványzászló színeit idézték meg az üveggömbökkel, felülre kerültek a pirosak, majd alatta követketek a narancssárga, sárga, zöld, kék és lila díszek. A járókelők is csatlakoztak a karácsonyfa díszítéséhez, egy a közelben lakó nő, Marta szerint a karácsony mindenki ünnepe, ugyanakkor aggódik a fa sorsa miatt, és zavarja a tény, hogy a díszítést a rendőrök figyelik.

A szervező LMBTQ sportegyesület, a Homokomando aktivistái igyekeznek mindenkit megnyugtatni: a rendőrséget tájékoztatták az ötletükről és a fa állítását előre bejelentették a hatóságoknak. A helyszínen jelen lévő rendőrök együttműködtek az aktivistákkal, nem avatkoztak bele az akcióba, és ők mutatták meg azt a helyet, ahol a fát biztonságosan ki lehetett venni a teherautóból.

– Szeretnénk, ha a fa legalább karácsonyig állna” – mondta Linus Lewandowski. “- Azért választottuk a teret, mert mindig is a szivárványhoz kötődött. Régebben itt egy szivárvány állt a téren, és remélem, hogy a jövőben visszatér majd.”

 

Lebontották Lengyelország LMBT-szimbólumát

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb