Itthon

Karácsony Gergely is beszédet mondott a Budapest Pride alkalmából

fotó: Karácsony Gergely Facebook oldala

 

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely megköszönte a Budapest Pride szervezőinek az elmúlt 25 évben végzett munkáját.

Bár a felvonulás idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt, az eredeti időpontban performansszal egybekötött sajtótájékoztatót tartottak a szervezők a Kossuth téren, ahol Karácsony Gergely is felszólalt:

“Mindannyiunknak szeretetre és elfogadásra van szüksége.

Idén lett volna 25. Budapest Pride, a szexuális kisebbségek elfogadásáért kiálló civil szervezetek felvonulása. Sajnos idén a járványhelyzet miatt a felvonulás elmaradt, de engem az a megtiszteltetés ért, hogy Budapest főpolgármestereként szólhattam az online rendezvényhez kötődő mai sajtótájékoztatón.

Mindenkinek, akik ebben a városban, ebben a hazában él, szeretetre és elfogadásra van szüksége. Azok az emberek, akik 25 éve elkezdték az LMBTQ emberek méltóságáért és szabadságért kiálló Pride-ot szervezni, elsősorban a saját közösségük érdekében tették. Ez önmagában is becsületre méltó. De az elmúlt évtizedekben nagyon sokat tettek annak érdekében is, hogy Budapest egy elfogadóbb város legyen, mert egy elfogadóbb város mindannyiunk számára sokkal jobb.

Amikor kitűztük a Városházra a Pride zászlaját, akkor azt a szeretet és az elfogadás jegyében tettük. És nem egy másik zászló helyére tettük, mert a szivárványos zászló nem veszélyeztet semmilyen más értéket. Tudom, hogy vannak, akikben félelmet kelt, ez a zászló, mert úgy érzik, hogy lerombol más értékeket. És vannak olyanok is, akik erre a félelemre építve további félelmeket keltenek. Pedig a Pride nem vallásellenes. A szivárványos zászló nem üzen mást, mint ami a katolikus egyház hivatalos álláspontja is. Hogy senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés a szexuális orientációja miatt, mert mindannyian Isten teremtményei vagyunk, Isten szereti a meleg embereket és az egyháznak is szeretnie kell őket.

Olyan jó lenne, ha a szeretet a politikai propagandából, a közhelyszótárból végre bekerülne a mindennapjainkba. Ha elfogadnánk, hogy nem vagyunk egyformák, de ragaszkodnánk ahhoz, hogy egyenlők vagyunk!

Köszönöm a Pride szervezőinek 25 éves munkáját, amivel sokat tettek azért, hogy Budapest mindannyiunk közös otthona! Hogy Budapest legyen mindenkié! #Budapest”

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb