Egészség

Kapjuk szét a tévhiteket: 7 érv a kardiózás mellett

Annyi mindent olvasni kardiótémában – ha beírjuk a szót a keresőbe, nagyon sokféle megközelítést olvashatunk róla az interneten. Úgy döntöttem, hogy leírom nektek a saját 7 érvemet, melyek egy része a tudományos és a tényszerű alapokra épül, másfelől a saját tapasztalataimra, ezzel is segítve titeket az egyéni egészségfejlődésben.

Erősíti az immunrendszert

Valljuk be, manapság ez az egyik legerősebb érv, hiszen itt vagyunk egy teljesen új élethelyzetben, ahol egy járvány uralja az életünket. Tény: ha rendszeresen kardiózol, akkor a szervezeted hatékonyabban tud fellépni a vírusok és más kórokozók ellen. Ez röviden annak köszönhető, hogy az immunrendszer részét képező sejtek és vegyületek könnyebben eljutnak a megfelelő helyekre a testedben. Ezt pedig részben a fokozott vérkeringés idézi elő a szervezetünkben. Egyébként talán ez az a téma, amiben már nagyon régen egyetért szinte mindenki, miszerint az edzés és az immunrendszer működése összefügg: akik rendszeresen sportolnak, azoknak az immunrendszere erősebb. Pont.

Javítja a hangulatot

Ez olyannyira erős érv, hogy szakemberek, terapeuták szokták alkalmazni kezelésként a kardiót mint mozgásformát. De manapság a köztudatba is szépen beépült, hogy egy jó futás, kerékpározás mennyire ki tudja kapcsolni az elménket, és jobb kedvre tud deríteni minket. Ennek a boldogságnak is megvan a tudományos oka: ha jól átmozgatod magad, akkor az agy nagyobb mennyiségben endorfint (azaz boldogsághormont) termel sportolás közben. Általában bármilyen fizikai kimerültséggel járó testmozgás, így a kardiózás is képes kiváltani a fokozott endorfintermelést és az azzal járó jótékony hatást. Mozgás közben a szervezetünk felélénkül, a vérkeringés fokozódik és ez a közérzetünkre és a kedélyállapotunkra is pozitívan hat. A kitűzött cél teljesítése sikerélményt biztosít, ami ugyancsak boldogságérzetet okoz, sőt pozitív energiákat szabadít fel bennünk. Bár a kardiózás hangulatjavító hatása gyakorlatilag rögtön bekövetkezik, a fizikai szintű változásokhoz azért kell néhány hónapnyi rendszeres edzés.

Csökkenti a vércukorszintet

Kulcsfontosságú a teljes életmódváltás az emelkedett vércukorszint vagy már meglévő cukorbetegség esetén – az előírt étrendi változtatások mellett a mozgás is létfontosságú. A kardióedzés hozzájárul a cukoranyagcsere javulásához, ezáltal pedig a vércukorszint csökkenéséhez és az inzulinrezisztencia enyhüléséhez – akkor is, ha már esetleg kialakult a cukorbetegség. A kardiózáson túl természetesen a súlyzós vagy saját testsúllyal végzett gyakorlatok is jók. Nagyon fontos viszont, hogy ha már meglévő diagnózissal rendelkezel, akkor előzetesen minden mozgásformát egyeztess a kezelőorvossal.

Jobban tudsz aludni

A tudomány mai állása szerint mindazok, akiknek az életük szerves részét képezi a kardióedzés (legyen szó bármilyen formájáról), több időt töltenek az úgynevezett pihentető mélyalvási szakaszban, mint azok, akik nem élnek ezzel a szuper mozgással. Azt gondolom, ez azért jobb megoldás a bárányszámolásnál, és persze fényévekkel jobb a gyógyszereknél is. Ha szeretnéd helyreállítani az alvás-ébrenlét ciklusodat, nincs más dolgod, mint alaposan átmozgatni a tested egy jó kis kardióedzéssel – és lehetőleg rendszeresen! Figyelem, a késő esti edzés azonban sokaknál épp ellenkező hatáshoz vezethet.

Vág tőle az agyad

Újabb érdekesség következik kutatással alátámasztva. Akik rendszeresen kardióznak, azok jobb „végrehajtók”, ami tulajdonképpen a beérkező információk rendszerezését, értelmezését és az annak megfelelő feldolgozását jelenti. Hihetetlen, de már egyetlen edzés is serkenti az előbbiekért felelős prefrontális kéreg vérellátását az agyban, hosszú távon pedig javul az itt található sejtek közötti összeköttetés. Így azoknak, akik stresszes munkát végeznek és a mindennapi feladataik során rengeteg információt dolgoznak fel, mindenképp azt javaslom, hogy kezdjék a napjukat kardióedzéssel.

Ezenfelül ez a fajta testmozgás úgy hat az agyra, így a memóriára is, hogy a súlyos memóriaromlással járó Alzheimer-kór, illetve az időskori demencia egyik legjobb megelőzési módjaként tartják számon. Persze már most lehet kamatoztatni ezt a hatást – ahogy fent is írtam, érdemes a napot kardióval kezdeni. A sportra fordított idő mindig megtérül, elvégre jobban és gyorsabba tudsz tőle gondolkodni, jobban fog működni a memóriád, így a munkában is hatékonyabb leszel.

Segít leküzdeni az ízületi fájdalmat

Itt mindenképp érdemes szakorvossal konzultálni, mielőtt beleugrunk egy komolyabb edzésbe, vagy épp ellenkezőleg, beleülünk az ízületi fájdalom okozta szomorúságba és csak pihenünk. Persze van, amikor a pihenés a megoldás, de előfordul olyan is, amikor a rendszeres mozgás bizony segít a krónikus ízületi panaszok kialakulásának megakadályozásában. Olyan eseteben is lehet megoldás a hosszútávon végzett mozgás, amikor már a meglévő panaszt kell csillapítani.

Ha végiggondoljuk, az ízületeinket azzal tudjuk a leginkább tehermentesíteni, ha leadjuk a súlyfelesleget és gondoskodunk az átmozgatásukról. Nagyon fontos ebben az esetben, hogy megismerd a saját tested, tudd, hogy mire van szüksége. Mindenkinek más a jó megoldás – van, akinek a futás a gyógyír, és van olyan, aki nagyon szigorú gyógytornán vehet csak részt.

Javítja a légzésed

A légzés annyira ösztönös és mindennapi cselekvésünk, hogy nem is nagyon gondolkodunk rajta, hogy lehet közepesen és jól is csinálni. Talán akkor jut eszünkbe a légzésünk milyensége, amikor elromlik a lift és lépcsőzni kell, vagy esetleg edzés közben rosszul vesszük a levegőt és elszédülünk, rosszul leszünk. Fontos tudni, hogy fizikai és mentális szinten is kimagaslóan fontos a megfelelő számú lélegzetvétel. A kardióedzés kiváló alkalom arra, hogy megtanuld a lehető leghatékonyabban venni a levegőt, mert a terhelés miatti fokozott oxigénigény egyszerűen rákényszerít erre.

Majer Reni

 

Ez a cikk a Humen Magazin 2021/4. számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb