Nagyvilág

Kanadában is megszűnt a meleg és biszexuális férfiak véradási tilalma

A kanadai egészségügyi hatóságok feloldották a queer férfiak és az LMBTQ-közösséghez tartozó más személyek véradási tilalmának elavult szokását.

A Health Canada kormányhivatal – amely a nemzeti egészségpolitikáért felelős – csütörtökön közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy engedélyezte a Kanadai Vérellátó Szolgálat kérését, hogy feloldják az elmúlt három hónapban férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak véradására vonatkozó korlátozásokat.

A szeptember 30-án életbe lépő új szabályozás minden potenciális donort – nemi identitástól vagy szexuális irányultságtól függetlenül – átvilágít a magas kockázatú szexuális viselkedés szempontjából. Ennek megfelelően a Kanadai Vérellátó Szolgálat új donorszűrési eljárást terjeszt elő minden vér- és plazmaadás iránt érdeklődő számára, amely magában foglal egy szexuális viselkedésen alapuló kérdőívet.

A mai engedélyezés jelentős mérföldkő a befogadóbb véradási rendszer országos szintű kialakítása felé, és az elmúlt években elért tudományos eredményekre épül” – mondta az egészségügyi miniszter.

A Health Canada az elmúlt tíz évben fokozatosan több módosítást is engedélyezett az LMBTQ közösség tagjai által adható vérre vonatkozó korlátozások tekintetében. A szabályozó hatóság 2013-ban öt évre, 2016-ban egy évre, 2019-ben pedig három hónapra csökkentette a meleg, biszexuális és queer férfiak véradásának teljes tilalmát.

A miniszter hozzátette, hogy a legutóbbi változtatás “a felülvizsgált donorszűrés biztonságosságát alátámasztó bizonyítékok alapos értékelésén” alapul, és április 13-án találkozott a vérbiztonság területén tevékenykedő “tudományos és orvosi szakértők egy csoportjával” egy megbeszélésen.

Dr. Graham Sher, a Kanadai Vérellátó Szolgálat vezérigazgatója elmondta, hogy a homoszexuális férfiakra vonatkozó alkalmassági kritériumok eltörlésére irányuló kérésük jóváhagyása “több mint egy évtizedes munka eredménye”.

A Szolgálat tagjai mostantól az új szűrési kritériumok alapján minden donortól megkérdezik, hogy volt-e “új vagy több szexuális partnere az elmúlt három hónapban“. Ha a válasz “igen”, a szolgálat megkérdezi, hogy az illetőnek volt-e anális szexuális kapcsolata ezen partnerek bármelyikével, és az illetőnek három hónapot kell várnia, hogy vért és plazmát adhasson.

A lépéssel Kanada számos más országhoz – köztük Nagy-Britanniához, Franciaországhoz, Magyarországhoz és Görögországhoz – csatlakozik, amelyek az elmúlt években enyhítették vagy eltörölték homofób véradási tilalmaikat.

 

RENDKÍVÜLI: Nem különböztetik meg többé a meleg és biszexuális férfiakat véradáskor

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb