Utazás

Kalüpszó otthona, az elfogadás szigete – Gozo

A citadella látképe / fotók: VisitMalta

 

Történelmi városok, érintetlen partszakaszok, éledező LMBTQ-világ: Málta az évek során egyre elfogadóbbá vált a queer közösséggel szemben, főleg miután 2017-ben kimondták: a szigetországban törvényesen is összeköthetik életüket az azonos nemű párok. Az évről évre növekvő elfogadásnak hála az LMBTQ-turizmus virágzik, és egyre inkább átterjed a szigetcsoport különböző részeire.

Gozo a Földközi-tengeren található nemzet második legnagyobb, az Odüsszeia eposzából csak Kalüpszó otthonaként ismert szigete. Az idilli mediterrán területen hangulatos halászfalvakat, békés öblöket és homokos partszakaszokat találunk. Fővárosa a dombtetőn elhelyezkedő középkori Victoria, amelynek történelmi központja az itteni erőd. A citadella falai között romantikus sétákra, de színház- és mozilátogatásra, de akár bowlingozásra is van lehetőségünk. A település modernebb részein szintén számos turisztikai látványosságot találunk, mint például a Szent György bazilikát vagy a főtér nyüzsgő piacát. A bárok terén is széles a választék, míg a Ramla-öböl két vége a melegek nem hivatalos, ám kedvelt cruising találkapontja.

Az Ir-Ramla il-Ħamra partja

 

A Victoriától keletre, 10 perc autóútnyira található Marsalforn, valamint a nyugatra szintén hasonló közelségben elhelyezkedő Xlendi faluja éjszakába nyúlóan várja azokat, akik szívesen áldoznának a helyi gasztronómia oltárán, valamint kaphatóak a különböző karaoke-estekre. Utóbbi településen található az egyik legnagyobb és a sziget legismertebb éjszakai klubja, és a Xlendi-völgyben elhelyezkedő, kizárólag a nyári időszakban nyitva tartó szórakozóhelyet a Miami Herald című amerikai napilap egykor a világ legszebb diszkójának nevezte festői panorámája miatt – nem beszélve a villogó fényekről, a hipnotikus látványelemekről és a minőségi hangzásról. Az üdülőtelepülés mindemellett a pihenésre és olyan aktív kikapcsolódásokra is remek lehetőségeket nyújt, mint a halászat, úszás és búvárkodás.

A għarbi bazilika

 

Természeti és vallási látványosságokban a sziget egyéb területei is gazdagok. A Ggantija régészeti területen található templomromok például idősebbek, mint az egyesült királyságbeli Stonehenge, a szintén történelmi Nadurnak pedig egy barokk stílusú, Giuseppe Bonnici által tervezett 18. századi plébániatemplom az elsőszámú büszkesége. A Għarb nevű falutól mindössze 700 méterre helyezkedik el a Ta’ Pinu Boldogságos Szűz Nemzeti Kegyhely bazilika, míg Gozo legnagyobb temploma a Xewkijában található Szent János templom.

Vidéki táj Gozón

 

Természetbeli látványosságai között a Dwerja öbölben található sziklaív, az úgynevezett Azúr ablak volt a leghíresebb, ám az 2017-ben összeomlott. Az egykori sziklaképződményen túl azonban lenyűgöző látványt nyújtanak még a kézzel készített csipkéiről ismert Sannat községétől csupán két kilométerre, nagyjából 25 perces sétára található Ta’Cenc sziklák vagy Gozo legjobb, egy védett öbölben eldugott és meredek sziklákkal körülvett homokos strandja, az Ir-Ramla il-Hamra. A könnyűbúvárok paradicsoma az elhagyatott és érintetlen Mgarr ix-Xini-öböl.

 

Egy kis vitorlás a gozitai partok közelében

 

Bár csendesebb és nyugodtabb környezet fogad minket Gozóban, nyáron nagy zenei koncerteknek ad otthont a sziget. Ezidáig olyan nevekkel találkozhattak az ide látogatók, mint Elton John, Sting, Roger Waters és Sir Bob Geldof. A kifejezetten LMBTQ-közösségnek szóló programokról, partikról és összejövetelekről legátfogóbban a helyiek tudnak felvilágosítást adni az utazóknak, hiszen több olyan étteremről, kávézóról, bárról, éjszakai szórakozóhelyről, boltokról és esetleg szállásokról van tudomásuk, amelyek a világhálón nem kifejezetten LMBTQ helyszínként hirdetik magukat. Ugyanakkor néhány program némi keresgélés után az interneten is fellelhető, ilyen például a szeptember 9-én tartott, victoriai pride előbulija, a Ramla-öbölben augusztus 28-án rendezett LGBTI Beach Day, amely családbarát környezetben, zenével, italokkal és különböző játékokkal várja vendégeit, valamint maga az őszi pride.

Vági Bence

 

Mgarr kikötője

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb