Egészség

Júniustól itthon is folytatódik az Európa több országában zajló STIPnet vizsgálat

 

A STIPnet egy nagyszabású, Európa több országában zajló vizsgálat, amelynek célja a HIV és a szexuális úton terjedő betegségek közelebbi megértése azon férfiak körében, akik férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot. A kutatás eredményei a szexuális egészségügyi ellátás fejlesztését és új megelőzési módszerek kidolgozását segítik.

A STIPnet programjának hazai résztvevője a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája. A vizsgálat magyarországi vezetője Dr. Tamási Béla.

A vizsgálat keretében minden résztvevőnek egy éven keresztül, három havonta elvégzik térítésmentesen a HIV-, szifilisz- és hepatitis A-, B-, és C-szűrést, illetve a gonorrhoea, Chlamydia és Mycoplasma-szűrést. Pozitív eredmény esetén pedig a kezelést is a klinika végzi.

A koronavírus-járvány miatt a vizsgálat hazánkban átmenetileg szünetelt, de június 2-től újraindul a program.

 

Fontos információ, hogy az újraindulás nem csak a meglévő résztvevőket érinti, hanem új jelentkezőket is fogadnak.

Ezzel a nemzetközi vizsgálattal a HIV és egyéb nemi úton terjedő betegségek terjedését szeretnék jobban megérteni. Számos betegség terjedhet nemi érintkezés útján, többek között a szifilisz, a kankó, chlamydia és a hepatitisz. A HIV és a hepatitisz C kivételével a legtöbb ilyen betegség gyógyítható, azonban súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, ha nem diagnosztizálják időben. Továbbá számos betegség sok antibiotikummal szemben mára ellenállóvá vált, így ezeknek a betegségeknek a kezelése nehézségekbe ütközhet.

Ezért szeretnék most meghatározni, hogy az emberek milyen gyakran vannak kitéve annak, hogy a nemi úton terjedő fertőzéseket – így HIV-et és hepatitiszt – kapjanak el. Mindez segítséget nyújt a jobb megelőzési stratégiák tervezéséhez, és hogy a jövőben elkerülhetők legyenek az ilyen fertőzések.

A kutatók azt is szeretnék meghatározni, hogy a résztvevők mennyi ideig maradnak egy hasonló vizsgálatban (megtartási arány). Ennek ismerete azért fontos, mivel az új stratégiák tesztelése sok esetben nehéz és hosszabb utánkövetési időt igényel.

További információk a klinika honlapján, illetve a STIPnet hivatalos oldalán érhetők el.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb