Lifestyle

Jótékonysági sportolás – Adni és sportolni egyszerre

Valószínűleg mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki gyűjtött már adományokat a sportteljesítményéért cserébe. A jótékonysági sportolás az utóbbi években Magyarországon is egyre népszerűbbé vált: a legnagyobb futóbázisa talán a beteg gyerekek élménytáboroztatását szervező Bátor Tábornak van, de a Magyar Hospice Alapítvány Nárcisz Futóköre is rendszeresen ott van a nagy versenyeken. A jótékonysági sport leginkább a hétköznapi hősökről szól, akik néha elképesztő összegeket gyűjtenek össze egy-egy jó célra. Idejüket, teljesítményüket adják és az adományok mellett rengeteg pozitív visszajelzést is kapnak.

Mindig is azt éreztem, hogy a szerencsésebbek közé tartozom: támogató családom van, mindig volt fedél a fejem felett, nem kellett azon aggódnom, hogy mit fogok enni másnap, sőt, általában szórakozásra, kikapcsolódásra is jutott. Így egy ideje motoszkált bennem, hogy valamit adni szeretnék a közösségnek. Ezért örültem meg, amikor május elején megkeresett egy ismerősöm, aki a Gyökerek és Szárnyak Alapítványnál dolgozik, hogy álljak be a csapatukba jótékony sportolónak. Utánanéztem a munkájuknak és utána már nem volt kérdés, hogy igent mondok: egy hónapig adományt fogok nekik gyűjteni, közben eljárok úszni, hogy a kampány végét lezáró Swimathon 2019 eseményen le tudjam úszni a 45 percet egyben, amit vállalásként tettem az adományokért cserébe.

 

 

Jelentem, az adománygyűjtés sikeres volt: a kitűzött 100 000 Ft-os célösszeget sikerült 6000 Ft-tal túlteljesíteni. A felkészülés is jól ment, az évek óta halogatott úszást végre sikerült beépítenem az életembe és túléltem a 45 percnyi mell- és hátúszást. Ennyi is elég lenne, de rengeteg pozitív élményt kaptam pluszban. Olyanok is adományoztak (az oldalon lehetett névvel és név nélkül is utalni), akikkel akár évek óta nem beszéltem. Miután rájuk írtam megköszönni a felajánlásaikat, váltottunk néhány szót és majdnem mindegyiküktől kaptam még külön biztatást. Emellett egy hónapig folyamatosan kampányolhattam egy alapítványnak, akik szerintem fontos munkát végeznek. A Gyökerek és Szárnyak Alapítvány ugyanis helyi, közösségi kezdeményezések (például érzékenyítő program) mögé állnak be szaktudással és pénzzel, így segítve azokat a Szuperhősöket, akik hajlandók tenni a közösségükért.

A legtöbb jótékonysági sportoló futással gyűjt, a kilométereik „vásárolhatók meg”. Több ismerősöm is összekötötte a futását valamilyen jótékony üggyel. Ezért megkérdeztem őket, kinek gyűjtenek, miért és mit ad nekik egy-egy kampány.

Fehérvári Lívia február óta gyűjt a Bátor Tábornak. Anyaként biztos volt abban, hogy gyerekekkel foglalkozó egyesületet szeretne támogatni. Mivel egy barátnőjének a kislánya leukémiás, és már megtapasztalta, hogy mennyi élményt ad egy Bátor Táboros üdülés, így boldogan és jó szívvel tudott elköteleződni mellettük. Azt mondja, a sport sok mindenre megtanította, rengeteg barátot és élményt kapott általa, most pedig ő adhat vissza. Hisz az emberek jóságában és segítőkészségében, de tudja, hogy kell nekik egy lökés, valaki, aki összefogja őket. Azoknak, akik adományoznának, javasolja, hogy nyugodtan kérdezzenek rá a sportolóknál, ha valamiben bizonytalanok és üzeni, hogy bármekkora adomány segítség.

 

 

Zobák Gábor is a Bátor Tábornak gyűjt, ő tavaly futott először Élménykülönítményes csapatban. Szeret nemes célok mellé állni és mivel régóta fut, nem volt kérdés neki, hogy gyűjtésbe kezd. Azt mondja, hogy nagyon hálásak tudnak lenni azok, akiknek gyűjt, az adományozóknak pedig üzeni, hogy nekik is szuper érzés lesz adni.

A Magyar Hospice Alapítvány Nárcisz Futókörének futói is rendszeresen ott vannak a legnagyobb futóversenyeken. Előtte pedig ugyanúgy kampányolnak, hogy minél több pénzt gyűjtsenek össze, amiből nem gyógyítható daganatos betegek ápolását, fájdalomcsillapítását és méltóságuk utolsó pillanatig való megőrzését támogathatják. Kovács Anita 2014 óta tag a csapatban, hirdeti, hogy adni menő. Ha csak egy kis összeg is, ami hónap végén nem fog hiányozni a pénztárcádból, hatalmas segítség lehet egy civil szervezetnek. Csodálja az áldozatos napi munkát, amit a Hospice munkatársai mindennap végeznek. Kiterjedt ismerősi köre van, így tudja, hogy hiteles személyiségével sikeres lesz a gyűjtésekben. Minden alkalommal előre megtervezett saját kampánnyal készül, amiknek a végén egyre nő a szeretetete a környezete iránt. Aki gondolkozna rajta, hogy maga is jótékony sportoló lesz, azoknak az üzeni: bármennyit is gyűjtesz majd, jó példa leszel a környezetedben, és jó megélni a segítés élményét.

Zsebedits Patrik

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb