Nagyvilág

Jordánia minden HIV-vel élő külföldit kitilt az országból

Példátlan diszkrimináció sújtja a HIV-vel élőket Jordániában – számol be róla a Human Rights Watch. Az egészségügyi intézmények dolgozói kötelesek az állam felé jelenteni, ha nem jordán állampolgárságú, de Jordániában élő emberről derül ki, hogy HIV-pozitív. Ezt követően ezeket az embereket nemcsak deportálják, de életfogytiglani hatállyal ki is tiltják az országból. Abdallah Hanatleh, egy helyi HIV segítő szervezet vezetője szerint évente több tucat deportálásra kerül sor.

Mindez különösen azok számára okoz katasztrofális helyzetet, akik a HIV-vel szemben még elutasítóbb országokból, például Irakból, vagy Iránból érkeznek Jordániába. A deportálást követően ugyanis szülőhazájukba kerülnek vissza, csak már megbélyegzetten.

Az állam saját polgáraival sem sokkal kíméletesebb: azoknak, akik a közigazgatásban kívánnak dolgozni, tesztet kell csináltatniuk és amennyiben kiderül róluk, hogy HIV-pozitívak, úgy automatikusan elutasításra kerülnek. Ezt követően az egészségügyben folyamatos diszkriminációval szembesülnek, jogi támogatásra pedig alig támaszkodhatnak.

Sajnos a térségben nem Jordánia az egyetlen, amely gyakorlatilag bűnözőkként kezeli a HIV-vel élőket. Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek hasonlóan jár el az érintett külföldiekkel és a megfelelő egészségügyi ellátás alig biztosított a HIV-pozitív embereknek, amellyel folyamatosan nemzetközi jogi normákat sértenek.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb