Hírek

Jöhet a házassági egyenlőségről szóló népszavazás Tajvanon

Helyi idő szerint kedd délelőtti döntésében a tajvani Központi Választási Bizottság zöld utat adott egy népszavazási kezdeményezésnek, amelyet a konzervatív A Jövő Generáció Boldogsága Szövetség nyújtott be.  A szervezet a választópolgárok kezébe adná a döntést: törvényessé váljon-e Tajvanon a meleg és leszbikus párok házassága?

 

Tömegek ünnepeltek a tajvani fővárosban tavaly májusban az Alkotmánybíróság döntésekor. Fotó: REUTERS/Tyrone Siu

 

A választási bizottság döntése felháborodást keltett az egyenlő jogokért harcolók körében, miután az alkotmánybíróság tavaly májusban egyszer már kimondta: alkotmányellenes az azonos nemű párok kizárása a házasság intézményéből. Népszavazás kiírása helyett a törvényhozásnak kellene alkotmányt módosítania, vagy legalább törvényt hoznia az egyenlő házasságról.

A referendum időpontja november 24, szombat és bízni lehet benne, hogy az egyenlőségpártiak kerülnek többségbe. A 20-29 éves korosztály 80 százaléka támogatja a házassági egyenlőséget, míg egy korábbi felmérés szerint országos szinten is kétharmados támogatást élvez.

Az elmúlt években két országban döntöttek a választópolgárok referendum útján a házassági egyenlőségről. A szavazás mindkét esetben az igenek győzelmével zárult, érvényes és eredményes volt.

Az első 2015 tavaszán Írország…

Írországban is házasodhatnak az azonos nemű párok

… a második tavaly novemberben Ausztrália volt:

Igen a házassági egyenlőségre Ausztráliában – Lezárult a népszavazás

FRA EU post inject banner
Previous post

Egy CIA-dokumentum szerint Hitler biszexuális volt

Next post

A rocksztár... aki karmester volt