Nagyvilág

Jöhet a bejegyzett élettársi kapcsolat Thaiföldön

Napokkal azután döntött a kormány, hogy 16 év kihagyás után újra pride felvonulást tartottak Bangkokban.

 

A thaiföldi kormány június 7-én jóváhagyta az azonos nemű párok élettársi kapcsolatáról szóló törvényjavaslatot. A Bloomberg beszámolója szerint a tervezet a heteroszexuális házaspárokéval közel azonos jogokat biztosít: az azonos nemű párok számára lehetővé teszi az örökbefogadást, az öröklést, és rendezi a közös vagyon kérdését. Kidolgozásához a kormány kikérte az LMBTQ szervezetek és a vallási csoportok véleményét is – ez utóbbiak nem ellenzik a javaslatot, közölte Ratchada Thanadirek kormányszóvivő.

A délkelet-ázsiai országban egy évtizede húzódik a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény elfogadása, a törvényjavaslat kidolgozásáig már többször eljutottak. Ha most a parlament is megszavazza, akkor Thaiföld lesz a második ország Ázsiában, amely törvényesíti az azonos nemű párok kapcsolatát, miután Tajvan 2019-ben bevezette az egyenlő házasságot.

A kabinet lépése fél évvel azután történt, hogy a thai alkotmánybíróság úgy döntött, a kormánynak és a parlamentnek olyan törvényeket kell kidolgoznia, amelyek garantálják az azonos nemű párok jogait.

Bangkokban most vasárnap 16 év után tartottak először újra pride felvonulást, és először fordult elő, hogy a helyi vezetés támogatta azt.

 

 

16 év kihagyás után rendeztek újra pride felvonulást Thaiföldön

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb