Hírek

Jöhet a bejegyzett élettársi kapcsolat Romániában

Májusban tervezik megtartani azt a népszavazást, ami a család fogalmát kívánja módosítani az Alkotmányban. A cél az, hogy a házasság csak egy férfi és egy nő közössége lehessen, ezzel megakadályozzák az azonos neműek házasságát.

 

A román képviselőház

 

A Koalíció a családért nevű mozgalom 2016-ban hárommillió aláírást gyűjtött össze a kezdeményezés érdekében, amit az ortodox egyház is támogat. Úgy tűnik, a lépéssel éppen az ellenkező eredményt érik el.

Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője, a román képviselőház elnöke ugyanis váratlanul bejelentette, hogy itt az idő a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetésére. A korábban belügyminiszteri és közigazgatási miniszteri posztot is betöltő Dragnea szerint

“Románia nem tehet úgy, mintha az LMBTQ közösség nem létezne.”

Mivel az azonos nemű párok helyzete nem rendezett az országban, felkérte Victor Negrescu, európai ügyekért felelős minisztert, hogy találkozzon az LMBTQ civil szervezetekkel. A cél egy olyan jogi környezet kialakítása, ami rendezi a kérdést.

 

Liviu Dragne, a szociáldemokraták vezetője

 

A román ortodox egyház azonnal kritizálta a tervezett jogalkotást. Az egyház szóvivője, Vasile Banescu az AP hírügynökségnek elmondta, a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye hozzájárulna a család és a házasság fontosságának csökkenéséhez.

Vlad Viski, a MozaiQ nevű LMBTQ aktivista csoport elnöke szerint döntő fontossággal bír, hogy Romániában is bevezessék a bejegyzett élettársi kapcsolatot.

“Az azonos nemű párok túl régóta várnak arra, hogy az állam elismerje őket.”

A román LMBTQ szervezetek egyetértenek abban, hogy a májusra tervezett népszavazás drága és jogilag szükségtelen. Véleményük szerint ugyanakkor már a bejegyezett élettársi kapcsolat is óriási előrelépés lenne ahhoz, hogy a román társadalom jobban elfogadja a közösséget.

A maszol hírportál szerint az Országos Diszkriminációellenes Tanács közleményben üdvözölte Dragnea bejelentését. A testület elnöke, Asztalos Csaba közölte, egy szakértői csoporttal karöltve elkészítették a bejegyezett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvénytervezetét, amelyet kiküldtek a politikai pártoknak és a kormánynak. Asztalos elmondta:

“Bármi előfordulhat ebben az országban, de Románia előbb vagy utóbb kénytelen lesz elfogadni egy ilyen tervezetet”.

A törvénytervezet nem adna lehetőséget a gyermekek örökbefogadására, se a különböző megtermékenyítési programokra. A bejegyzett élettársak nem vehetnék fel egymás nevét, de a javaslat rendezné a vagyonmegosztást. Kimondja, hogy az egyik fél halála estén a másik fél hozzátartozónak, családtagnak minősül. Lehetővé teszi a kölcsönös betegbiztosítást és az özvegyi nyugdíjat is. Az eltartási jogot is tartalmazó jogszabálytervezet leszögezi, hogy a külföldön kötött azonos nemű házasságokat Románia bejegyzett élettársi kapcsolatként ismeri el.

 

(Maszol, GayTimes, GayStarNews)

 

hirdetés
Previous post

A legmenőbb szomszéd, Bécs

Next post

Először választottak nyíltan meleg polgármestert Izraelben