Nagyvilág

Joe Biden egyik első intézkedésével a transzneműek felé tesz óriási gesztust

Magyar idő szerint kedd késő délután elfoglalta hivatalát Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok tavaly novemberben 81 millió szavazattal megválasztott elnöke. Beiktatásán a nemzeti egység és az igazság fontosságáról beszélt, majd a Fehér Házba érkezve több elnöki rendeletet is aláírt, amelyekkel visszacsinálta Donald Trump pár fontosabb lépését.

Összesen 17 hivatalos papírt írt alá az első hivatali óráiban. Többek között: visszaléptette az országot a párizsi klímaegyezménybe, feloldotta a többnyire muszlim többségű országokra vonatkozó beutazási tilalmat, a járvány idejére kilakoltatási és diákhitel-visszafizetési moratóriumot hirdetett, illetve kötelezővé tette a maszkviselést a szövetségi intézmények területén.

 

Joe Biden

 

De milyen további lépések várhatóak a közeljövőben? A Politico információi szerint újabb elnöki rendeletek jönnek, amelyek között feltétlenül lesz egy, az LMBTQ közösség, azon belül is a transzneműek felé tett fontos lépés.

Donald Trump 2017 júliusában kizárta a transz katonákat az Egyesült Államok hadseregéből. Twitter-bejegyzésében az akkori elnök azzal érvelt, hogy tábornokokkal és katonai szakértőkkel konzultálva hozta meg a döntést – ami ellen 56 nyugalmazott tábornok nyílt levélben tiltakozott. Trump szerint a hadseregnek döntő erejű és nagyarányú győzelmekre kell koncentrálnia, amelyet akadályoznak a transznemű katonák egészségügyi kiadásai és úgy egyáltalán, a transzneműek bomlasztóan hatnak a sereg egységére.

Az USA hadseregében hozzávetőleg 1,2 millióan szolgálnak, közülük 2450 volt transznemű. A Pentagon jelentése szerint alig évi 8 millió dollárba került speciális orvosi igényeik ellátása, ami minimális költség az amerikai hadsereg költségvetésében.

Ennek a kizárásnak vet hamarosan véget Joe Biden. Az amerikai lap információi szerint emellett ismét a Kongresszus elé kerülhet az úgynevezett Egyenlőség Törvény (Equality Act). Nancy Pelosi házelnök (aki 2007 és 2011 között már betöltötte a pozíciót) 2019-ben ígéretet tett: megszavazzák a javaslatot, amely védené az LMBTQ közösséget a diszkriminációtól és amely javaslatot egykor republikánus többség, valamint Donald Trump következetesen blokkolt. Joe Bidennek azonban szándékában áll aláírni.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb