Nagyvilág

Joe Biden a Transznemű Láthatóság Napján: „A legbátrabb emberek, akiket ismerek”

Fotó: AP Photo/Evan Vucci

A Transznemű Láthatóság Napján Joe Biden amerikai elnök bírálta a több államban is benyújtott transzfób törvényjavaslatokat – írja az Independent. Az elnök a transznemű és nembináris emberekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, ők „a legbátrabb emberek, akiket ismerek”.

A március 31-én tartott világnap felhívja a figyelmet a transznemű emberekre, valamint a küzdelmeikre és az ellenük irányuló diszkriminációra.

„Látjuk őket, közénk tartoznak, méltósággal és tisztelettel kell bánni velük” – mondta Biden elnök március 30-án kiadott nyilatkozatában. „Bátorságuk számtalan embernek adott erőt, de senkinek sem kellene bátornak lennie csak azért, hogy önmaga lehessen. Minden amerikai megérdemli ezt a szabadságot”.

Az Egyesült Államokban mintegy kétmillió transzneműként azonosuló ember él, ami a lakosságnak kevesebb mint 1%-a, az államok mégis azzal vannak elfoglalva, hogy jogszabályi úton megnehezítsék ezeknek az embereknek az életét, többek között korlátoznák a nemi hovatartozást megerősítő egészségügyi ellátást. Biden szerint ezzel pedig „megrémítik a családokat, és olyan gyerekeknek ártanak, akik nem bántottak senkit.”

Civil szervezetek adatai szerint a jelenlegi és a tervbe vett transzfób törvények miatt a 13 és 17 év közötti transz fiataloknak több mint a fele elveszítheti az életkoruknak megfelelő, nemi hovatartozást megerősítő egészségügyi ellátás lehetőségét.

Mindenki megérdemli ugyanazokat a jogokat

„A transznemű nők és lányok, különösen a színesbőrű nők és lányok elleni erőszakhullám túlságosan korán vett el életeket” – mondta Biden, utalva többek között a coloradói melegbárban tavaly történt tömeges lövöldözésre, amely „újabb fájdalmas példája az ilyen jellegű erőszaknak, amely beszennyezi nemzetünk lelkiismeretét”.

Az elnök sürgette a kongresszust, hogy fogadják el az egyenlőségi törvényt (Equality Act), mely szövetségi szinten biztosítaná az LMBTQ közösség számára a diszkriminációellenes védelmet.

Biden a nyilatkozatában ünnepelte a transznemű emberek hozzájárulását a társadalomhoz, mint katonák, orvosok, kutatók, üzletemberek és gyermeket nevelő családosok.

„Gyerekként megérdemlik azt, amit minden gyerek megérdemel: az esélyt, hogy biztonságos és támogató iskolában tanulhassanak, hogy jelentőségteljes barátságokat alakíthassanak ki, és hogy nyíltan és őszintén élhessenek. Felnőttként ugyanazokat a jogokat érdemlik, amelyeket minden amerikai élvez, beleértve az egyenlő hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz, a lakhatáshoz és a munkahelyekhez, valamint az esélyt, hogy idős emberként méltósággal öregedhessenek meg. De ma még mindig túl sok transznemű amerikaitól tagadják meg ezeket a jogokat és szabadságokat” – áll a közleményben.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin