Hírek

Jobban kell tisztelnünk a meleg párokat! – hangzott el a Vatikánban

A kétezer éves múltra visszatekintő római katolikus egyház a maga egymilliárd hívével korunk egyik legmeghatározóbb szervezete. Kórházakat, iskolákat, jótékonysági szervezeteket tartanak fenn, hívők százmilliói követik az egyház tanításait, figyelnek oda a papok, püspökök és nem utolsó sorban az egyházfő, a pápa szavára.

Ferenc pápa misét celebrál

Ezért is van rendkívüli jelentősége annak a püspöki szinódusnak, amelyet a 2013-ban megválasztott Ferenc pápa hívott össze, és amely tanácskozás már egy hete tart. Számos, a mindennapi életünket meghatározó témát taglalnak, köztük az azonos nemű párokét is.

A napvilágra került jegyzőkönyvek tartalma üdítő az elmúlt évtizedek őskonzervatív politikájához képest: a római katolikus egyháznak tisztelettel kell fordulnia a „nem-hagyományos kapcsolatok” felé, beleértve a nem házas és az azonos nemű párokat is, és „értékelnie kell” ezeknek a kapcsolatoknak „a pozitív értékekeit”.

A bíborosok ezen összefoglalója az első igazi jelentés arról, hogy miről volt szó a 190 vezető pap találkozóján, aminek célja, hogy mélyebben tanulmányozza az egyház tanításait és gyakorlati munkáját.

Bíborosok hagyják el a szinódus épületét

Véleményük szerint az egyház eredeti tanítása az ideális, de el kell ismerni, ha vannak például egy homoszexuális kapcsolatnak is kölcsönösen pozitív hozadékai. Szakértők szerint váratlan és elképesztő fejlemény, hogy az egyház hajlandó egyáltalán elismerni egy azonos nemű párról, hogy partnerek. Néhány éve ez elképzelhetetlen lett volna. Ebben Ferenc pápának elévülhetetlen érdeme van – hazájában, Argentínában az azonos neműek házassága már törvényileg is engedélyezett.

Azokról a párokról, akik gyereket vállalnak, de nem házasodnak össze, szintén azt mondták, hogy megértőnek kell velük lenni, mert ha ez nem is hagyományos értelemben vett család, kifejezi az az iránti igényt.

A szinódus után egy évig egyeztetnek majd arról, hogy ezeket az iránymutatásokat hogyan dolgozzák ki a gyakorlatban. Ezt majd a jövő őszi szinóduson, tehát 2015-ben beszélik meg.

Forrás: The Washington Post, 444.hu

Previous post

Fotósorozat: Esküvők a világ körül

Next post

Az utolsó érdekességek Kylie Minogue szombati koncertje előtt!