Hírek

JK Rowling születésnapján tömegek adakoztak a nevében a transz szervezetnek

 

A Harry Potter könyvek szerzője az utóbbi években több olyan megjegyzést is tett, ami miatt mára többen transzfóbnak tartják. A körülötte állandósulni látszó botrányok hatására egy feminista könyvesbolt például minden eladott könyve után egy transz szervezetnek adományoz. Nemrég vörös festékkel öntötték le a kéznyomát, és a színész Daniel Radcliffe is elhatárolódott attól, ahogy Rowling időnként relativizálja a transzneműek élettapasztalatait.

“A transznemű nők: nők. Minden ezzel ellentétes állásfoglalás eltörli a transznemű emberek méltóságát és identitását, és szembemegy minden tanáccsal, amelyet a mind nálam, mind Jónál többet tudó egészségügyi szakemberek fogalmaztak meg a témában.”

– olvasható például Radcliffe közleményében. Miután JK Rowling tegnap ünnepelte az 55. születésnapját, a Twitteren nem várt ajándék fogadta a Ben Tedds nevű felhasználótól:

„Boldog születésnapot, JK Rowling! Hogy megünnepeljem, 5 fontot adományoztam a nevedben a Mermaids alapítványnak, egy olyan segélyszervezetnek, amely támogatja, nem pedig démonizálja a transz közösséget. Talán mások is megtehetik ugyanezt. Legyen szép napod!”

 

 

Ahogy a bejegyzés elkezdett keringeni a közösségi médiában, egyre többen jelezték az utalások képernyőfotójával, hogy ők is Rowling nevében küldtek adományokat. A Mermaids szóvivője a PinkNews-nak megerősítette a tömeges adakozást:

„A mai napon rengeteg támogatást kaptunk a világ minden tájáról olyan emberektől, akik keresik a módját, hogy kifejezzék szeretetüket a transz gyerekek és a családjaik iránt.”

Rowling születésnapjára időzítve a támogatói is készültek. Az Egyesült Királyságban Posie Parker számít a genderkritikus mozgalom egyik legismertebb arcának. Parker a legforgalmasabb skóciai vasútállomáson fizetett egy hirdetésért, amin az I ❤ JK Rowling felirat szerepel.

 

 

A vasúttársaság azonban két nappal később levetette az Edinburgh városában, a Waverley állomáson található plakátot. A Network Rail szóvivője elmondta, hogy egy átpolitizált témában nem adnak teret olyan hirdetésnek, amely az egyik álláspontot a másik felé helyezi.

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb