ÉletmódGasztro

Japán grill és koreai BBQ – Yamato

Magyarországon a japán konyha nagyjából a szusival egyenlő, a koreai ételek közül pedig maximum a kimcshi ugrik be az alapvetően európai ízekre berendezkedett embernek. Pedig mindkét országban nagyon gazdag és színes a gasztrokultúra, amit itthon már hosszú évek óta a Wasabi éttermek képviselnek. Ha a Podmaniczky utcáról befordulunk a Jókaira, akkor Japán és Korea ételeit egy újabb izgalmas oldalról ismerhetjük meg – a Yamato étteremben.

hirdetés

 

Enni sokféleképpen lehet. Lehet úgy, hogy az ember rohanás közben bedob valamit, hogy ne haljon éhen. Lehet úgy, hogy beülünk valahová, jóllakunk, majd hazamegyünk és elfelejtjük az egészet. Vagy lehet úgy, hogy élményt csinálunk belőle, amiről még napokkal később is lehet és érdemes beszélgetni. Ehhez az kell, hogy az étkezés többféleképpen stimulálja az agyunkat és az érzékszerveinket. A jóízű étel mellett a környezet és az étkezés módja is nagyon sokat számít. Ha valaki evett már valamelyik Wasabiban, akkor jól tudja, hogy milyen pluszt ad az élményhez, mikor magunknak kell „levadászni” az ételt a mellettünk futó szalagról. A Wasabik testvérétterme, a Yamato is élményt varázsol az étkezésből, mégpedig az asztalok közepén elhelyezett grill segítségével ­– mivel a Yamato egy japán és koreai grill étterem. A grillezésnek mindkét országban nagy hagyománya van, az alapanyagokban azonban van némi különbség. Míg Japánban a natúr húsokat, halat és zöldséget favorizálják a yakinikuban (azaz japán grillben), addig a koreaiak az előre fűszerezett, pácolt alapanyagot sütögetik a nemes egyszerűséggel BBQ-nak (azaz barbecue-nak) nevezett sütési stílusban. Itthon ennek a vonalnak még kevés képviselője van, ilyen színvonalon pedig biztos nem művelik sehol, mint a Yamatóban.

Ahogy belépünk az étterembe, máris érezzük, hogy a legmagasabb minőséget célozták meg minden tekintetben. A környezet letisztult és elegáns, a keleti stílusú dekorációt szerencsére nem vitték túlzásba. Választhatunk a világosabb földszint és galéria, vagy a sejtelmesebb hangulatú szeparék közül – hangulatunknak és társaságunknak megfelelően. Minden asztal központi eleme a Japánból érkező grillsütő. Ha most a faszenes, füstös, hátsókerti grillezésekre kezdenénk asszociálni, akkor rossz úton járunk – a japán precizitás ezt kicsit máshogy oldja meg. A szabályozható, gázüzemű sütők peremén elhelyezett nagy teljesítményű elszívók elől nem menekül se a füst, se a hő, se az erőteljes illatok, így az este végén garantáltan csak a jóllakottság érzésével távozunk, az ételek illatát nem kell ruhánkban magunkkal vinnünk.

A modern kor jegyében az étlapot az asztalokon elhelyezett tableteken lapozhatjuk végig, rendelni azonban csak szóban tudunk. Ez nem is baj, mert ha az embernek még nincs kiterjedt tapasztalata a japán és koreai konyha útvesztőiben, akkor bőven elkél a segítség, amit a kedves felszolgálóktól meg is kapunk. Ha bele akarjuk vetni magunkat a grillezés rejtelmeibe, akkor először egy párolt rizsből, salátákból, savanyúságokból (többek között a híres-neves kimcshiből), fokhagymából és öntetekből álló kezdő szettet kell rendelnünk. Aztán jöhet a sütni való: a választék itt is bőséges és minden igényt kielégít. Zöldségek, halak, sertés- és többféle, kiváló minőségű marhahús (wagyu, omaha, angus) közül válogathatunk, így a vegetáriánusok és a húsimádók is találnak kedvükre való falatot.

Ha még bátortalanok vagyunk a sütővel, akkor nyugodtan megkérhetjük a pincéreket, hogy süssenek helyettünk, de az igazi plusz élmény pont abban rejlik, hogy magunk készíthetjük és kedvünkre alakíthatjuk az ételt. Mikor az asztalhoz érkezik a sok hozzávaló, az agyunk már a látvány sokszínűségétől bizseregni kezd – és még el sem kezdtünk enni! A folyamat a következő: fogunk egy salátalevelet, teszünk bele rizst, valamelyik szószban megúsztatott húst és ízlés szerint savanyúságot vagy salátát, összetekerjük, majd harapunk. Mivel tényleg mi alakíthatunk mindent, a variációs lehetőségek szinte végtelenek, a sütögetés és kísérletezgetés pedig gyorsan hangulatos társasági eseménnyé tud alakulni.

A grillezés mellett alternatívaként kipróbálhatjuk a nabemonót, vagyis a japán leveskészítést is, ahol szintén az „alakítsd magad” szellemében egy központi tálban rotyogó alaplébe pakolhatjuk bele a kedvünkre való összetevőket. Ha nem lennénk sütögetős kedvünkben, akkor természetesen készételek is szép számmal akadnak az étlapon. Az asztalunkhoz még sisteregve, kőtálban érkező koreai pibimbap (marhahúsos, rizses egytálétel) például elég jó választás. Ezek után már csak hab a tortán, hogy a Wasabiból jól ismert minőségű szusik bőséges választéka is rendelkezésünkre áll. Érdemes a desszerteknek is tartogatni egy kis helyet a gyomrunkban, mert garantáltan megéri: a japáncitromos (yuzus) torta a legjobb cukor-, glutén- és tejmentes süti, amit eddig ettem. Az italválasztékban is a minőség és a távol-keleti ízvilág dominál. Érdemes megjegyezni, hogy Budapesten csak itt csapolnak japán sört.

A Yamatóban enni élmény az agyunknak és minden érzékszervünknek. A bőséges kínálat és a szabad alakíthatóság miatt szinte biztos, hogy minden alkalommal olyan új élménnyel leszünk gazdagabbak, amire mindig jó lesz visszaemlékezni.

 

A Yamato étterem Budapest szívében, tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető helyen, a Nyugati pályaudvartól pár perc sétányira található.

Nyitva tartás: Hétfőtől-Vasárnapig
11:30 – 23:30

ÉTTEREM:
1066, Bp, Jókai u. 30.

yamato@yamatorestaurant.hu
+36(70)681-75-44

Házhozszállítás:
rendeles@yamatorestaurant.hu
+36(20)942-07-05

 

Válóczi Róbert

 

Previous post

Újabb világmárka készített reklámfilmet a sokszínűség jegyében

Next post

Videó: Bálint és Szabolcs nyaralnak