Hírek

Japán: a transz tanulók a genderüknek megfelelő egyenruhát viselhetnek

A japán oktatási minisztérium egy tegnapi döntés alapján arra buzdította az iskolákat, hogy tegyenek meg mindent transznemű tanulóik érdekvédelméért.

kiz-ogrenci-main

A transznemű diákok néhány iskolában már most is a társadalmi nemüknek megfelelő egyenruhát viselhetnek. A minisztériumi szabályozás azonban most minden intézményre – az általánostól a középiskoláig – kiterjesztené ezt a gyakorlatot, emellett pedig azt a mosdót és öltözőt is használhatnák, amelyiket preferálják. A leirat arra is kitért, hogy a meleg és leszbikus diákok jogvédelmére is több figyelmet kell fordítani.

Mameta Endo aktivista nyilatkozott a Japan Times-nak: “Ez egy nagyon fontos lépés. Amikor tíz évvel ezelőtt coming outoltam, a tanáraim engem egyáltalán nem vettek komolyan.” A most 28 éves transznemű férfit anno arra kényszerítették a tanárai, hogy szoknyát hordjon, és azt mondták neki, hogy a tévéműsorok hatására alakult ki nemi diszfóriája. Endo azt is elmondta, hogy sok transznemű barátja a nyomás hatására otthagyta az iskolát, és hogy reményei szerint fenti intézkedések csökkenteni fogják az ilyen tanulók számát.  

2012-ben az oktatási minisztérium már kiadott egy közleményt, amiben a transznemű tanulókra való nagyobb odafigyelést sürgették, de ekkor még nem tértek ki konkrétumokra, sem pedig a többi kisebbségben lévő szexuális orientációval rendelkező személyekre. A 2014 júniusában nyilvánosságra hozott adatok alapján országosan 606 tanulót regisztráltak transzneműként, de ennél valószínűleg sokkal magasabb lehet a számuk, tekintve, hogy sokan még mindig félnek előbújni.

 

 

 

 

hirdetés
Previous post

Ferenc pápa: A férfi és nő közötti házasság maga a mestermű

Next post

Kitépte, majd megette áldozata szívét, hogy bebizonyítsa, nem meleg