Kultúra

James Blunt százados visszatér

Rendkívül kedves, gyakran jótékonykodik, és bár alapvetően visszafogott személyiség, koncertjein mégis elképesztő hangulatot tud teremteni, attrakcióival időként nem kis meglepetést okozva a közönségének. Ő James Blunt, aki áprilisban negyedszer játszik hazánkban, és ha a mostani show-ja csak fele olyan jó lesz, mint az előzőek, bizton állíthatjuk, hogy senki nem bánja meg, hogy jegyet váltott a zene tiszteletbeli doktorának – ezt a címet a University of Bristol adta neki munkássága elismerésül – budapesti koncertjére.

 

 

A közismerten barátságos, ám magánéleti kérdésekben általában zárkózott zenész az egyetem elvégzése után nem „menetrend szerint” lett világsztár, előbb ugyanis megfordult őfelsége, az angol királynő fegyveres erőinél. Katonai szolgálata változatos volt, kísérte például az anyakirálynő koporsóját a temetési szertartáson, de Koszovóban eltöltött néhány hónapot. 2002-es leszerelése után aztán elkezdte építeni popzenész karrierjét, de 2004-es első albuma, a Back To Bedlam elsőre nem keltett különösebb feltűnést… egészen addig, amíg meg nem jelent róla a harmadik kislemez. Ez volt az a bizonyos You’re Beautiful, amely egy csapásra megváltoztatta az életét. A fülbemászó, szerelmes dalt lehet imádni vagy utálni, de azt mindenképpen el kell ismerni, hogy óriásit szólt, és megalapozta James Blunt további karrierjét, aki azóta túl van újabb négy albumon, amelyek szerte a világon 23 millió példányban keltek el.

 

 

Most pedig itt a hatodik stúdióalbum! Miután az elektronikával kísérletezve más stílusban is kipróbálta magát, legújabb, Once Upon a Mind című anyagán visszatért zenei gyökereihez, és egy még hozzá képest is szokatlanul őszinte, érzelmes, dallamos lemezt készített. Az első megjelent dal a Blunt feleségének szóló Cold volt, amely lényegében egy bocsánatkérés, hiszen a családi életük nehézségeiről, vagyis arról szól, hogy a sztár a foglalkozásából fakadóan rendszeresen van távol a szeretteitől. A számhoz videóklip is készült, amely nyitóképeivel felidézi a hajdani gigaslágert: a zenész a jéghideg tengerből mászik elő, és megküzd az elemekkel, hogy felérjen egy meredek szikla tetejére. Persze senki ne számítson mélabús balladára, minden gyötrődés ellenére ugyanis egy dinamikus, optimista kicsengésű dalról van szó. Hiszen Blunt – noha érzékenyen fejezi ki a bánat ezer árnyalatát – egy fanyar humorú, lendületes zenész, aki koncertjein attól sem riad vissza, hogy a tömegbe vesse magát, és a rajongókkal pacsizzon. Bizony, ez korábban megtörtént Budapesten is, és minden esély megvan rá, hogy megismétlődjön április 1-jén, az Arénában!

Bátai Blanka

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb