Kultúra

Izgass fel! – Thriller-musical a Hatszín Teátrumban

Az Izgass fel! című darab egy kegyelmi tárgyalásnak, egy bűnténynek és egy szerelemnek a szuperizgalmas zenés története – egy igazi kult-musical születésének lehetünk tanúi a Hatszín Teátrumban.

Két kiemelkedően intelligens, 19 éves korára három nyelven beszélő, egyetemi diplomákkal rendelkező kölyök elhiszi magáról, hogy oly mértékben különleges emberei a világnak, hogy joguk van egy szörnyű, felsőbbrendűségüket igazoló gyilkosságot végre hajtani. Fel kell-e akasztani a két fiút, vagy a társadalomnak nem szabad halálra halállal válaszolni, és lehetőséget kell adni a változásra.

 

Fotók: Hatala Csenge

 

A kegyelmi tárgyaláson a cselekedet pszichológiai rugói is felszínre kerülnek. Kiderül a két kamaszságból éppen kiért fiú vonzódása, sőt az egyikük határtalan szerelme, amely egészen más megvilágításba helyezi a lebukás körülményeit.

Cseh Dávid Péter, a Notre Damei toronyőr Quasimodója, és az Arénás Rómeó Mercutiója, Horváth Dani, a Marie Antoinette Fersen grófja, és az Arénás Rómeó Thybalt-ja, valamint Kovács Máté egyetemi hallgató viszik színre a bravúros szerepeket kínáló thriller-musicalt, amelyben Végh Péter egyikük 34 évvel idősebb alakját játssza.

Az előadás gondolatébresztő és egyben felkavaró válaszokat próbál adni Kovács Adrián zenei vezetésével, Pányik Tamás rendezésében – aki a darabról is mesélt:

A cím egyértelműen erotikára utal. Erről szól a musical?

Igen is, meg nem is. Azt mondhatnám, hogy szélsőséges emberi kapcsolatról szól, ami egy bűnügybe torkollik.

A darab szereplői férfiak. Ez egy meleg történet?

Két különlegesen magas intellektussal rendelkező 19 éves fiú felsőbbrendűségi hitében szörnyű bűnt követ el, és igen az egyikük indítéka többek közt a másik iránt érzett csodálat, amit szerelemnek is nevezhetünk.

Ezek szerint a kiemelkedő intellektus növeli a hajlamot a bűn elkövetésre?

A dologban közrejátszik Nietzsche filozófiáinak hatása a fiúkra, de ez szerintem nem általánosítható.

Hogyan valósul ez meg a színpadon?

Egy kegyelmi tárgyalás közben elevenednek meg a 35 évvel ezelőtt történtek, ezalatt látjuk és értjük meg a mozgatórugókat. A tárgyalás végén egy fantasztikus ügyvéd híres 12 órás védőbeszéde után a fiatalokat életfogytiglanra és még 99 év börtönre ítélték – akasztás helyett.

 

 

Ez volt ugye a halálbüntetés eltörlésének az első nagy port felverő eseménye?

Így igaz. És az elkövetők később – erről a musical már nem szól – a börtönben könyvtárat hoztak létre, a többi rab oktatásával foglalkoztak, és amikor az egyikük kegyelmet kapott, megnősült, és tisztes tagja lett a társadalomnak.

A szereplők ígéretes, de nagyon fiatal művészek. Mit lehet tudni róluk?

Cseh Dávid Péter 23 éves, játszott Quasimodót az Operettben, most Mercutio lesz az Arénás Rómeóban, fordításában jön darab a Magyar Színházban. Horváth Dani Fersen gróf volt az Operettben, és Tybalt lesz az Arénás Rómeóban, míg Kovács Máté egyetemi hallgatóként több jó szerepet játszik az Átriumban és az Örkényben. Végh Péter pedig hihetetlenül sokat jelent számunkra tapasztalatával, színpad tiszteletével és tehetségével.

Egy 22 éves rendező honnan merít bátorságot egy ilyen bonyolult és kényes témájú musicalbe belevágni?

Hiszek abban, hogy fontos dolgokról is kell a zenés színpadon beszélni. Ez a darab nagyon fontos számomra, társadalmilag és emberileg egyaránt.

Kik biztatták, és kik voltak, akik konkrétan segítették?

Nagy öröm számomra, hogy sokaknak mondhatok köszönetet. Pál Tamás, Silló István, Herczeg Tamás, Somogyi Szilárd, Harangozó Gyula, Kerényi Miklós Gábor, Hegedűs D. Géza, Gyarmathy Ági mellett rengeteget tanulhattam az elmúlt pár évben.

A kegyelmi tárgyalás résztvevői hangfelvételről megszólaló igen neves színészek. Mivel vette rá őket a közreműködésre?

Erről őket kell megkérdezni. Nekem nagyon jó érzés volt, hogy elfogadtak és partnernek tekintettek a közös munkában.

Ha pár szóval kellene összefoglalni, mit mondana az előadásról?

Bűn és bűnhődés, vágy és beteljesülés, oda-vissza játékok, szélsőséges emberi érzelmek és összecsapások, vagyis szinte minden, ami fontos az életben.

 

 

Előadások:

Június 7. péntek, 19:00

Június 8. szombat, 19:00

Jegyvásárlás

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb