Lifestyle

Itt a tavasz, irány a terasz!

Végre melegszik az idő, egyre többször ébredhetünk a hálószobánkba bekukucskáló napsugarakra. Ilyenkor a hosszú, hideg tél után minden arra csábítja az embert, hogy töltsön egy kis időt a friss levegőn. Szerencsénk van, ha ehhez elég kilépnünk az ajtón és máris saját kertünkben, erkélyünkön vagy teraszunkon élvezhetjük az éledő természet szépségét. Használjuk hát ki minél teljesebben ezt az adottságot! 

A mai rohanó világban hazaérve a relaxációra és nem a házimunkára, a kert gondozására szeretnénk fókuszálni. Ezért érdemes olyan megoldásokat választanunk a terasz berendezéséhez is, melyeknek minimális a karbantartási igénye. A teraszok többségét általában hidegburkolattal látják el. Teljesen megváltoztathatja azonban a tér hangulatát, ha ezt fa alapúra cseréljük. Szerencsés például WPC-t (fa-műanyag kompozitot) választani, mert nem szükséges utólag kezelni, nem csúszik, nem fakul ki és olyan szép, akár a hagyományos faburkolat. Már létezik az eredetire megtévesztésig hasonlító műfű is, melyet alkalmazhatunk önállóan, de nagyobb hely esetén akár a WPC mellett, egy-egy sávban is mutatós lehet. Nem igényel locsolást, nyírást, nem fakul ki és az állatok sem tudnak kárt tenni benne.

A későbbi kellemes időtöltés alapja a megfelelően kiválasztott kerti bútor. A különböző gyártók kínálatában óriási választékban találunk többnyire műrattan, alumínium és fa garnitúrákat. Először azt kell eldöntenünk, hányan és mire fogjuk rendszeresen használni a teraszt. Ha például a reggeli kávénkat vagy az ebédünket fogyasztjuk itt, érdemes asztal és székek kombinációjában gondolkodni. Amennyiben a rendelkezésre álló hely engedi és grill is elhelyezésre kerül, akkor étkezésre alkalmas asztal mindenképpen ajánlott! Ha inkább olvasunk, beszélgetünk, akkor valamilyen lounge bútor a jó választás. Ha szeretünk napozni, ne feledkezzünk meg a napágyról sem! Ha több tevékenységre is alkalmas teraszt szeretnénk, természetesen nem kell minden célra más és más bútort vásárolnunk, mert léteznek például a párnák variálásával ülő- vagy fekvőbútorrá alakítható, többfunkciós darabok is.

Tavasszal és ősszel kellemes a nap sugarait a bőrünkön érezni, de kánikula idején sokszor inkább egy árnyas helyre vágyunk elvonulni. Érdemes tehát gondoskodni a terasz megfelelő árnyékolásáról, hogy minden időben kedvünkre ki tudjuk használni. Adottságai, mérete és a rákölteni kívánt összeg függvényében válogathatunk textilfüggönyök, napernyők, könyökkaros napellenzők, télikert-árnyékolók, a nap járásának és az időjárás változásainak megfelelően akár önállóan helyzetet változtató napvitorlák között.

A teraszt, akárcsak a kertet igazán otthonossá a növények varázsolják: használatukkal igazi oázis-élményt érhetünk el. Növényválasztáskor érdemes szakértő tanácsát kérnünk, mert lehet akármilyen szép például egy virágos bokor, de ha nem bírja a közvetlen napfényt, nekünk pedig déli fekvésű teraszunk van, nem fog sokáig életben maradni. Ha színes virágokkal szeretnénk körülvenni magunkat nyárra, cserepekbe vagy a korlátra szerelhető ládákba ültethetünk magunknak virágzó növényeket. Tengerparti hangulat eléréséhez dézsás leandereket, pálmákat vagy citrusféléket is vásárolhatunk. Ha gyakran használunk fűszernövényeket, megtölthetünk egy ládát bazsalikommal, mentával és egyéb kedvünkre való ételízesítőkkel. Szívesen ennénk saját termésű gyümölcsöt? Néhány cserépbe ültethetünk akár epret, vagy vásárolhatunk kis, dézsás gyümölcsfákat. Amennyiben nem tudunk vagy nem szeretnénk időt tölteni a növények ápolásával, válasszuk a trendi, kerek vagy egyéb formára nyírt, minimális gondozást igénylő puszpángokat vagy tujákat.

Ezeken kívül ízlésednek megfelelően még tovább alakíthatod teraszodat hangulatvilágítással, különböző dekorációk segítségével: lanternákkal, girlandokkal, mécsesekkel, színes kaspókkal és párnákkal. Elhelyezhetsz akár egy bioetanol kandallót vagy egyedivé teheted egy kis csobogó segítségével. A lényeg, hogy a saját ízlésedre formáld és maradéktalanul élvezd az itt töltött időt!

Hompok Melinda 

Home Design Studio

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb