Lifestyle

Itt a strandszezon, hol a beach body?

Beach body avagy strandforma – bár a közösségi oldalakon terjedő mém szerint elegendő hozzá egy strand (beach) és egy test (body), a legtöbben azért mégis az izmos, szálkás, nyárra szépen kisportolt testre gondolnak, amikor fenti kifejezést használják. Június van, vagyis itt a nyár – mit tehetünk, ha még nem értük el a kívánt formát? Egyáltalán lehetséges-e még, hogy az augusztusi nyaraláson gátlásoktól mentesen vetkőzzünk fürdőruhára?

 

 

Ha indítunk egy Google-keresést a “beach body” vagy “strandforma” kifejezésre, csak úgy özönlenek ránk a cikkek és más tartalmak, amik ezzel foglalkoznak. Az Urban Dictionary megfogalmazása szerint a beach body egy olyan test, ami nagyjából tökéletes. Annyira legalábbis biztosan, hogy büszkén mutogassuk azt a strandon fürdőnadrágban vagy bikiniben. Nézzük, mi kell ahhoz, hogy ezt elérjük!

Edzés

A megfelelő edzés elengedhetetlen. Ha csak a külcsíny számít, akkor a legjobb forma eléréséhez a konditermi gyúrás az ajánlott. Ez leginkább a felszínes izmokat fogja fejleszteni – egy megfelelő edzéstervvel duzzadni fog a bicepsz, dagadni fog a mellizom, és persze a combizmok is megfelelő vastagságúak lesznek. Mert a fecskében (de még az úszóshortban) is nevetségesen festenek a pipaszár lábak egy deltás felsőtest alatt. Az arányosság, mint sok mindenben, itt is fontos.

Ha nemcsak a külcsíny, de a funkcionalitás és a mindennapi fittség is számít, akkor köredzéssel, kettlebellel, street workouttal és TRX-szel lehet a legjobb formát és állóképességet elnyerni. Mindegyik inkább szálkás izomzatot épít, és az edzők csoportos edzésen és személyi edzés keretében is ügyelnek arra, hogy minden izomcsoportot megdolgoztassanak. Ezek az edzésformák nemcsak a felszínes, de a mélyizmokat is megerősítik, ami fontos a megfelelő testtartáshoz.

Táplálkozás

A hangsúlyt az edzés mellett a megfelelő étkezésre kell fektetni. Mindenkinek “kockás” a hasa, csak a legtöbb embernek ezt egy (masszív) zsírréteg fedi. Akármilyen keményen edzhetünk, ha mellette csak “szemetet” – cukros, fehérlisztes, gyorséttermi és tartósítószerekkel telenyomott konzerv kajákat – fogyasztunk, soha nem lesz beach bodynk. Érdemes fehérjében, zöldségekben és rostban, valamint jó zsírokban gazdag étrendet összeállítani magunknak.

Figyeljünk oda szervezetünk jelzéseire: vezessük, hogy mit és mennyit ettünk, hogyan éreztük magunkat utána, az energiaszintünk hogyan alakult. Így idővel a testünknek legmegfelelőbb étrendet tudjuk összeállítani, amellyel a kívánt testsúly is könnyebben elérhető lesz. A kellő folyadékpótlásról semmiképpen ne feledkezzünk meg – a bőrünk és egyéb szerveink is tuti hálásak lesznek érte.

 

 

Tények és tévhitek

Tény, hogy minden ember szervezete más, ezért különbözőképpen reagál az edzésterhelésre és a diétára. Van, aki nem tökéletes étkezéssel is kiváló formát tud elérni, más az összes étkezési szabály betartásával is nehezen alakul. Ezért érdemes megfigyelni és elfogadni testünk reackióit, hozzájuk igazítani az edzéseket és az étrendet.

Az interneten rengeteg diéta és edzésterv ígéri, hogy pár hét alatt tökéletes formába hoz minket. Ez akár igaz is lehet, attól függ… Ha valaki már évek óta rendszeresen edz és odafigyel a táplálkozásra, az hetek alatt tényleg elérhet egy bomba formát egy még szigorúbb étrenddel és edzéstervvel. De ha az elmúlt éveket a gyorsétterem-tévé-kanapé háromszögben töltötte az illető, akkor ne várja el a testétől, hogy csettintésre, esetleg varázsszóra átalakul. Álljunk racionálisan a témához: csodák létez(het)nek, de nem a beach body témakörében. A tökéletes test kemény munka és megfelelő táplálkozás eredménye.

Mi lenne a cél?

Szerintem a cél az, hogy ne csak a külcsíny miatt sportoljunk és diétázzunk, az egészség és a jóllét kimaxolása lebegjen a szemünk előtt. Találjuk meg a szépséget a sportban (ma már szinte felsorolhatatlan a választék, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki megfelelő mozgásformát), az étrendünket fokozatosan, lépésről lépésre változtassuk meg, és keressük meg azokat az egészséges étkeket, amik ízlenek is nekünk. Így könnyebb lesz betartani a diétát.

Olvassunk a témában, gondoljuk végig, milyen rövid- és hosszú távú előnyökkel járhat egy életmódváltás: egészségesebb szív- és érrendszer, fittebb test, kiegyensúlyozotabb lélek és szellem, és természetesen egy izmosabb, szálkásabb és formásabb test. Soha ne a mérleget nézzük, hanem figyeljük a tükröt, halljuk meg a környezettől érkező visszajelzéseket. Egyébként meg, fiúk-lányok, ne csak nyáron akarjunk jól kinézni – a hálószobában télen is meztelenre kell vetkőzni.

 

Zsebedits Patrik

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb