Kultúra

Itt a film, amiért Gaga Oscart kaphat

Jackson Maine régóta a csúcson van, de csillaga egyre halványabban pislákol, a turnék teljesen felemésztik, az alkoholhoz és pirulákhoz nyúl. Megismerkedik egy fiatal tehetséggel, akit támogat; aztán egymásba szeretnek. Miközben a lányt ünneplik, a férfi egyre lejjebb és lejjebb csúszik. A feltörekvő tehetség és a kiégett sztár története annyira örök, hogy Hollywood néhány évtizedenként szinte kötelezően leporolja.

A sztori 1937es első feldolgozásában Janet Gaynor és Fredric March alakították a főszerepeket. Gaynor a némafilm-korszak ünnepelt színésznője volt, és azon kevesek közé tartozott, akik a hangosfilmekre való átállás után is sikeresek maradtak. 1954-ben Judy Garland és James Mason párosa következett, a rendező George Cukor volt. Az 1976-os adaptáció Barbra Streisand és Kris Kristofferson főszereplésével készült. Mind az eredeti, mind a további két feldolgozás számtalan díjat és jelölést tudhat magáénak.

 

 

A legújabb verzió előzményei 2011-re vezethetőek vissza: Clint Eastwood ekkor jelentette be, hogy szeretné elkészíteni a saját Csillag születik-jét, a forgatókönyvre pedig bevallása szerint erős hatással volt Kurt Cobain élete. A főszereplőt Beyoncé alakította volna, ám az énekesnő terhessége miatt a forgatást elnapolták. A férfi főszerepre olyan színészek neve jött szóba, mint Will Smith, Tom Cruise, Christian Bale, Leonardo DiCaprio vagy Johnny Depp. 2015-ben a Warner Brothers bejelentette, hogy Bradley Cooper lesz a film férfi főszereplője, egyben rendezője is. Ekkor Beyoncé újra bejelentkezett, de a női főszerepet végül Lady Gaga kapta meg. Cooper nem hagyta a véletlenre a zenei vonulat minél pontosabb megragadását: a country-legenda Willie Nelson fiát, Lukas-t kérte fel, hogy segítsen filmje elkészítésében.

A stáb 2017 áprilisában a Coachella Fesztiválon kezdett forgatni, ahol Lady Gaga headlinerként lépett fel. A film maga egyébként a négyszeres Oscar-jelölt Bradley Cooper rendezői és forgatókönyvírói bemutatkozása. Az ételművész-ben (2015) egy kiégett sztárséfet alakított, így a karakter nem idegen a számára. Elképesztő munkabírásról tanúságot téve a fentieken túl a produceri feladatokat is ellátta, de a filmzenébe is bedolgozott, a dalokat Lady Gagával közösen adják elő. A Csillag születik legújabb feldolgozása aztán Velencében debütált, bemutatták Torontóban és San Sebastiánban is. A kritikusok mindenhol szerették, a filmes oldalakon pedig igen jó értékeléseket kapott.

Lady Gagának ez az első főszerepe: az énekesnő legalább annyira izgult, mint bárki más hasonló helyzetben, ráadásul Cooper ragaszkodott hozzá, hogy minden számot élőben vegyenek fel. A produkció ugyanakkor nagyon sokat köszönhet Gagának, aki minden szakmai kapcsolatát felhasználta a film sikere érdekében. Forgattak a Los Angeles-i Greek Theaterben, a Forumban és a Shrine Auditoriumban, valamint a Stagecoach Zenei Fesztiválon, de még a Saturday Night Live tévéműsorban is. Neves zenészek mondtak igent hívó szavára, a filmbeli ünnepelt énekesnő ruháit, kiegészítőit – amelyeket itt láthatunk először – a legnagyobbak tervezték. A helyszínek, a jelmezek, a díszletek és a zene szempontjából elsődleges cél volt a hitelesség, a hagyományos koncertfilmekben megszokott ábrázolásmódon túl pedig az emberi oldal erőteljes jelenléte.

Horváth Ádám

Csillag születik (A Star Is Born)
Színes, magyarul beszélő, amerikai zenés dráma, musical, 135 perc, 2018

Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott!

Rendező: Bradley Cooper,

Szereplők: Bradley Cooper, Lady Gaga, Dave Chapelle, Sam Elliott, Lukas Nelson

Forgatókönyvíró: Bradley Cooper, Eric Roth, Will Fetters

Operatőr: Matthew Libatique

Vágó: Jay Cassidy

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb