Hírek

Isztambul: ledózerolták az ikonikus szivárványlépcsőt

A helyi hatóságok szerint a környékbeli felújítások miatt volt szükség az intézkedésre, de vannak, akik kételkednek az ügy tisztaságában. 

Reméljük, ugyanekkora erőkkal dolgoznak majd a visszaállításán. Fotó: Cihan
Reméljük, ugyanekkora erőkkel dolgoznak majd a visszaállításán. Fotó: Cihan

A Fındıklı és Cihangir nevű városnegyedeket összekötő lépcső több kalandot is megélt az elmúlt két évben. 2013 augusztusában Hüseyin Çetinel építész úgy döntött, hogy asszisztense, Volkan Tecimeroğlu, valamint a helyiek segítségével szivárványszínűre festik a lépcsőket: céljuk mindössze annyi volt, hogy a szürke nagyvárosban egy kis mosolyt csaljanak az emberek arcára. Çetinel azt mondta, hogy a búvárkodás közben látott vízalatti fények ihlették meg.

Hüseyin Cetinel. Fotó: Jebiga
Hüseyin Çetinel. Fotó: Jebiga

Néhány nappal később azonban a városi hatóságok szürkére festették a lépcsőket. Nem ritka, hogy graffitiket vagy street art alkotásokat a hatóságok valamilyen okból eltávolítanak vagy lefednek; az isztambuli lépcsők azonban 3-4 nap alatt hatalmas népszerűségre tettek szert, és a “visszaszürkítés” elég nagy felháborodást és csalódottságot váltott ki az emberekből. Pár nap alatt több százan fényképezkedtek le a lépcsőknél; voltak, akik az esküvői fotóikat is készíttették el.

Ismét szürkeség. Fotó: Bianet
Ismét szürkeség. Fotó: Bianet

Akkor a lelkes rajongók visszafestették a szivárványt, és azóta – habár eredetileg egyáltalán nem volt ilyen célja – az LMBT közösség körében is kedvelt helyszínné vált. A hivatalos intézkedés iránti nemtetszés kifejezéseként ekkor több helyen is szivárványokat festettek fel a helyi lakosok: egy ilyen típusú közösségi összefogás a forradalom előtti Törökországban nem nagyon történhetett volna meg.

A lépcső népszerű találkozóhely volt a helyiek körében is. Fotó: Michael Layefsky/Flickr
A lépcső népszerű találkozóhely volt a helyiek körében is. Fotó: Michael Layefsky/Flickr

 A mostani rombolásra a városvezetők nyilatkozata szerint a kerületi fejlesztések miatt volt szükség: miután megtörténtek a szükséges cső- és vezetékcserék a területen, ígéretük szerint visszaépítik a lépcsőt. Az isztambuli pride-on történt atrocitások után azonban sokan kételkednek benne, hogy a városban, ahol mindössze néhány óra alatt betilthatnak egy ilyen rendezvényt, valóban örökre helyet kaphat-e egy szivárványos felfestés.    

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb