Hírek

Ismét elérhetőek az LMBTQ oldalak a budapesti Városházán

Megszüntette a budapesti Városháza azt a korábban, még Tarlós István által kezdeményezett pert, amelyet az előző városvezetés az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egyik döntése ellen indított – számol be az Index. A Hatóság korábban azért marasztalta el a fővárost, mert kiderült, hogy a Főpolgármesteri Hivatal blokkolja az LMBTQ témájú honlapok elérését számítógépes hálózatából.

 

Bojkottálja a budapesti Városháza a meleg oldalakat – Eljárás indulhat!

 

Az új városvezetés azért állt el a pertől, mert fontosnak tartja a párbeszédet és a civil hangokat. Nem akadályozni akarja, hogy munkatársai hozzáférjenek a civil szervezetek szakmai anyagaihoz, hanem elősegíteni azt. A korábban az EBH-hoz forduló Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Budapest Pride-ot szervezető Szivárvány Misszió Alapítvány üdvözli a főváros döntését” – áll a városházi közleményben.

A korábbi városvezetés legfőbb érve az volt, hogy a Hivatal munkatársainak az LMBTQ témájú oldalak elérésére a munkájukhoz nincs szükség. Ennek az érvelésnek az ellentmondására mutatott rá a Háttér Társaság: szerintük a Hivatal által becsatolt dokumentumból kiderült, hogy számtalan a munkavégzéshez nem szükséges internetes oldal, így például szórakoztató videók és aukciós oldalak is elérhetőek a hivatali gépekről. Egyébként pedig más hátrányos helyzetű csoportokkal, romákkal, nőkkel, fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó oldalak elérhetők is voltak, a Főpolgármesteri Hivatal csak az LMBTQ témájú oldalakat, köztük a jogvédő szervezetek oldalait blokkolta.

Az EBH megállapította, hogy a korábbi vezetésű Főpolgármesteri Hivatal magatartása szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg az érintett szervezetekkel szemben, továbbá hogy a Hivatal magatartásával az egész LMBTQ közösségnek hátrányt okozott, illetve megalázta őket.

 

Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi főpolgármestere

 

Az EBH több szankciót is kiszabott a Főpolgármesteri Hivatalra, ugyanakkor ők közigazgatási perben támadták meg a határozatukat. Ettől a pertől álltak el Karácsonyék, és egyúttal vállalták, hogy sem az  LMBTQ, sem más civil szervezetek oldalait nem fogják blokkolni a  jövőben.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb