Lifestyle

Ismerd meg a kapszulagardróbot!

Biztosan te is emlékszel még februári cikkünkre, ami a gardróbrendezés, az okos vásárlás és a hasznos öltözködési tippek témakörét ölelte fel. Nos, arra gondoltam, továbbviszem ezt a topikot, és igyekszem kimeríteni, amennyire csak lehet. A kialakult „különleges” helyzet miatt szinte mindannyian sok időt töltünk most otthon, de a home office, a takarítás, a ház körüli munkák és az egyéb hasznos tevékenységek mellett a stílusunkat is formálhatjuk a lakásunkból. Egy tudatos öltözködési módszert szeretnék most megmutatni neked, amit a karantén alatt tökéletesen elsajátíthatsz. Vágjunk is bele!

A kapszulagardrób kifejezést Susie Faux alkotta meg a hetvenes években, hogy összefoglalja vele azokat a must-have ruházati cikkeket, amik nem kopnak ki a divatból, és a váltakozó évszakokon keresztül is hasznos társaid lesznek. Nézzük, mik lennének ezek a kötelező darabok Susie szerint! Első helyen az öltöny szerepel, őt követi a farmer, a harmadik helyet pedig a két gombsoros kabát foglalja el. Utánuk jöhetnek a pólók és ingek, egy blézer, egy nadrág, egy-egy pár elegáns, hétköznapi és edzőcipő, egy pár csizma, egy gyapjúpulóver, egy óra, egy dzseki, egy kötött sál és végezetül egy napszemüveg.

 

 

Ezek a darabok már ott lapulnak a szekrényedben? Kezdd el akkor a kapszulagardróbod építését azonnal!

Kinek ajánljuk? Gok Wan stylist elsősorban azoknak javasolja a kapszulagardrób kialakítását, akik jól akarnak kinézni alacsony költségvetésük ellenére is – de mi azoknak is javasoljuk, akik időt és energiát spórolnának meg reggelente. Gondolj csak bele, nincs egyszemélyes brainstorming tétova pillantások kíséretében a gardróbszekrény előtt állva, miközben már el is késtél a munkából… Csábítóan hangzik, ugye? Az is mellette szól, hogy egy jól felépített gardróbbal a hátad mögött nem hibázhatsz, és ha valakit, hát téged nem állíthat meg a divatrendőrség! Gondosan megválogatott, szívesen viselt darabjaid a hangulatodra is pozitív hatással lesznek majd. Esetleg kedveled a rendszerben való gondolkodást? Szerintem nem is kell tovább érvelnem a kapszulagardrób mellett…

Akkor jöjjön a Hogyan csináld… 5 lépésben

  • Amennyiben Susie Faux tanácsait vesszük alapul, első lépésként válasszunk színsémát. Két alapszínre lesz szükséged, ezek lehetnek a fekete, a fehér, a barna, a szürke vagy a sötétkék. Az olyan alapdarabokat, mint a nadrág, táska vagy kabát ezekben a színekben érdemes beszerezned, hisz így majd a gardróbod összes többi elemével párosíthatod őket. Ha ezzel megvagy, jöhet két újabb szín, amelyek harmonizálnak az első körben kiválasztottakkal. Okos döntés, ha ezek világosabb színek, mert ebben az árnyalatban kell majd a pólóidat és a kiegészítőidet beszerezned.
  • Nézzük a testalkatot! Rengeteg blogon és számos stílusszakértő gondolatain, hasznos tanácsain keresztül megtalálhatod a saját testalkattípusodat. Ne sajnáld hát az időt a kutatásra, hogy feltérképezd, milyen darabok passzolnak hozzád a leginkább.
  • Nem is gondolnád, mennyire fontos, hogy a bőrtónusodhoz is maximálisan alkalmazkodjanak az első pontban megválasztott színek. Hogyan ellenőrizheted ezt? Egy kendőt, de akár egy egyszínű pólót az állad alá tartva vagy mellkasodra helyezve máris láthatod, hogy az említett árnyalatok milyen áldásos vagy épp ellenkezőleg: előnytelen hatást érnek el a bőröd közelébe kerülve.
  • A klasszikus minták és fazonok mindenkinek kedveznek. A fast fashion cuccok helyett válaszd az örök érvényű holmikat, ha kapszulagardróbodat nem csupán egy szezonra tervezed.
  • Shoppingolás közben fektess különösen nagy hangsúlyt az anyagok minőségére is! Próbáld vizualizálni, hogy az éppen kezedbe akadt műbőrdzseki vajon kopottan is ugyanannyira tetszik-e majd.

Szívesen kipróbálnád a kapszulagardróbot, de túl sok neked ennyi szabály? Lazíts rajtuk!

 

 

Annak érdekében, hogy minden outfited személyre szabott maradhasson, ne válj meg az ikonikus darabjaidtól, építs be pár extra színt és formát az alapdarabok közé. Az első lépés mindig nehéz, de ne feledd, ezzel a módszerrel pénzt, időt, energiát és helyet spórolhatsz meg, továbbá óvod a környezeted is a túlvásárlás elhagyásával. És addig se unatkozol, amíg a fenti elvek szerint átrendezed a gardróbodat.

Paksi Évi

Insta: @paksievastylist 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb