Nagyvilág

Iskolai tananyag lett Skóciában az LMBTQ történelem és kultúra

Több évnyi előkészítés után Skócia hivatalosan is a világ első olyan országává vált, amely az iskolákban kötelező LMBTQ tananyagot vezet be. A héten élesedett az a honlap, amelyen keresztül a pedagógusok hozzáférhetnek az e-learning anyagokhoz, amelyek segítik az LMBTQ közösséggel kapcsolatos témák tanítását, valamint számos óravázlatot és oktatási segédanyagot is kínálnak – írja a The Scotsman skót hírportál.

Bár kifejezetten LMBTQ témákat is tanítani fognak, az új tanterv arra is törekszik, hogy a befogadást a mindennapi tanulásba integrálja. A honlapon kínált leckék a diszkriminációval kapcsolatos feladatoktól kezdve egy olyan matematikai feladatig terjednek, amelyben egy fiatal lány apák napi kártyákat vásárol a két apukájának.

Noha az új tantervet részben azért hozták létre, hogy a diákok sokoldalúbb oktatásban részesüljenek, a skót kormány azt is reméli, hogy a leckék segítenek majd csökkenteni az iskolai bullying mértékét. Az Egyesült Királyságban az LMBTQ fiatalokat kétszer nagyobb valószínűséggel érte zaklatás az elmúlt évben, mint heteroszexuális, cisznemű (tehát nem transznemű) osztálytársaikat – derül ki a Just Like Us ifjúsági érdekvédelmi csoport júniusi tanulmányából.

Skócia történelemformáló tanterve nagyrészt a Time for Inclusive Education (TIE) LMBTQ érdekvédelmi csoport erőfeszítésének köszönhető, amely sikeresen lobbizott a skót parlamentnél az országos inkluzív tanulás bevezetése érdekében. 2017-ben a kormány létrehozta az “LMBTI Inkluzív Oktatási Munkacsoportot”, amely a TIE és több más LMBTQ csoport tagjaiból állt, hogy megvizsgálja az iskolai befogadás elmélyítésének lehetőségét. Egy évvel később a kormány elfogadta mind a 33 ajánlását.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pride Edinburgh (@prideedinburgh) által megosztott bejegyzés

 

Mindaz, amit itt próbálunk tenni, mind nagyon-nagyon keresztényi” – mondta nekik Liam Stevenson, a TIE társalapítója 2019-ben. “Arról szól, hogy vigyázzunk egymásra, hogy tiszteljük egymást, és arról, hogy törődjünk egymással és szeressük egymást, és egészséges fiatalokat neveljünk.

Skócia az elmúlt hónapokban más lépéseket is tett az LMBTQ diákok hatékonyabb támogatása érdekében. Augusztusban a skót kormány iránymutatást adott ki, amelyben arra ösztönözte az iskolákat, hogy fogadjanak el gendersemleges öltözködési szabályokat, és tegyék lehetővé a transz diákok számára a választott nevek, névmások és mosdók használatát. Az ajánlások nem voltak kötelezőek.

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés