Hírek

Írországban már házasodhatnak a meleg párok

Idén elég sok országban lépett törvényes fokra a meleg párok házassága. Október 29-én az elfogadó országok listája újabb taggal bővült Írország személyében.

Az idei nyár talán legnagyobb híre az LGBTQ közösségnek az volt, amikor az USA-ban a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében az összes államban legalizálták az azonos nemű párok házasságát. Azonban számos más ország is bevezette idén az ezt legalizáló törvényeket.

Írországban október 29-én lépett hatályba a nyáron alkotmányba vett törvény, mely szerint az azonos nemű párok is házasságra léphetnek az állam előtt. A döntést egy  népszavazás előzte meg májusban, ahol a résztvevő ír állampolgárok 62,07 százaléka támogatta a legalizálást. Az első esküvőre nem is kell sokat várni, két héten belül sor fog kerülni a ceremóniára.

lgbtq ireland

Írországnak nem ez az egyetlen döntése idén, amivel az LMBTQ jogokat erősítik. Előző hónapban vezettek be egy forradalmi törvényt, mely szerint a transznemű emberek hivatalosan is eldönthetik, hogy melyik nemhez szeretnének tartozni, nincs többé ehhez szükség orvosi vizsgálatra és az ezzel járó papírokra.

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb