Utazás

Irány a csúcs! – Lélegzetelállító német kastélyok és várak

Németország hegyeinek csúcsait megannyi szebbnél szebb kastély és vár díszíti, melyek igazi időutazásra invitálnak minket. Légy te a legszebb középkori herceg, és irány a csúcs!  

A Romantikus út három gyöngye 

Würzburg 

Würzburg városára egy egész nap is kevés lenne: a városháza, a dombtetőn álló erőd, a hozzá vezető öreg híd és a számos torony uralta óváros mellett a Világörökség részét képező érseki palota önmagában is nagy élmény. A von Schönborn hercegi családból származó érsekek akkora barokk kastélyt húztak fel maguknak, hogy sok ország királyi palotája elbújhatna mögötte. 

 

Würzburg

Bad Mergentheim 

Az egykori Német Lovagrend otthonaként szolgáló várkastélyt mindenképp érdemes felkeresni a húszezres városkában, amelyre 1826-ban rámosolygott a szerencse. Egy pásztor gyógyforrásokra bukkant a település határában, éppen akkor, amikor fellendülésnek indult a fürdőkultúra az országban. Száz évvel később a fürdőhelyet jelentő Bad előtag emiatt került a városka nevébe. 

Harburg 

Az alig hatezres település, Harburg rejti Németország egyik legimpozánsabb középkori várkastélyát. A várat 1150-ben említik először, és különlegességét az adja, hogy soha nem szenvedett súlyos sérülést háborúkban. A szinte teljesen épen megmaradt erőd olyan erős középkori hangulatot áraszt, hogy Michael Jackson például egyszerűen meg akarta venni magának. 

 

https://humenonline.hu/a-legfobb-lmbtq-rendezvenyek-nemetorszagban-2018-ban/

 

Bajorország kincse 

Neuschwanstein 

Egy meredek szikla csúcsára, egy korábbi várrom helyére építették a Walt Disney-t is megihlető kastélyt, melynek ötletét a tragikus sorsú, már-már nyíltan meleg II. Lajos bajor király a középkori német legendákból és Wagner operáiból merítette. Alapkövét 1869-ben tették le, de még a király 17 évvel később bekövetkezett halálakor sem volt teljesen befejezve. A termeket a középkori német mondavilág, illetve a Wagner-operák jeleneteivel díszítették, a falakat mindenhol aranyozás és márvány faragások borítják. A trónterem legnagyobb éke a hatalmas, mintegy 18 mázsás aranyozott bronzcsillár.  

 

 

A Frank-Svájc régió két nagy örege 

Veldenstein 

A Neuhaus feletti sziklát uralja a kalandos történetű Veldenstein vára. Az elmúlt ezer évben számtalanszor cserélt gazdát, a harmincéves háborúban még a svédek is bevették, majd 1708-ban villám csapott a lőportoronyba. A következő 150 évben gazdátlanul pusztultak a romjai, míg végül 1861-ben az új tulajdonosok hozzáláttak a renoválásához. De a várat a továbbiakban sem kerülték a történelem viharai. Később Hermann Göring és családja kerültek birtokon belülre, ami miatt a II. világháború utolsó napjaiban amerikai csapatok foglalták el, akik légkalapáccsal módszeresen átfésülték a várat kincsek után kutatva. Aranyat nem találtak, pezsgőt annál inkább. 

Gössweinstein… és még számtalan vár a közelben 

Pegnitztől nyugatra találjuk a régió másik legöregebb várát Gössweinstein településen. A hangulatos kisváros látványossága a sziklákon nyugvó erőd a gótikus bástyatoronnyal, valamint lent az óvárosban a kéttornyú, barokk bazilika.  

 

Augsburg

 

Hohenschwangau

Innen, ahogy megyünk tovább nyugat felé, a Wiesent folyó kanyarulatánál Muggendorf tucatnyi cseppkőbarlangot rejt. Érdemes felkapaszkodni a dombtetőre is Neideck várának romjaihoz, mert bár a várat ötszáz éve felgyújtották és azóta alussza álmát, de a pazar panorámáért megéri a fáradság. A szomszédos Ebermannstadt főterét fagerendás házak veszik körül, és itt áll Feuerstein vára is. A közeli Waischenfeldben a takaros középkori lakóházakon túl cseppkőbarlang is van, a vár alatt fekvő komor völgyet pedig a legenda szerint elkerülik az énekesmadarak. 

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb