Kultúra

„Intim tárlat” nyílik ma a Klauzál13-ban

Davide di Votti magyar művész különleges alkotásaiból a Budapest Pride keretében ma nyílik kiállítás a Klauzál13 Könyvesbolt és Kortárs Galériában: a HER… című tárlaton vulva-lenyomatokat tekinthet meg a nagyérdemű. A művek unikális voltát többek között az adja, hogy a modellek között nemcsak cisz-, de transznemű nő is szerepel.

 

 

A vulvát (azaz a külső női nemi szerveket) sokan sokféleképpen ábrázolták már – ezekben a képekben azonban általában közös, hogy világteremtő hatalomként tekintenek rá. Biztosan sokan emlékszünk még a Szex és New Yorknak arra a részére, amiben Charlotte-ról ebben a szellemben különleges „portré” készül: hogy megnyerjen egy régóta elvonultan élő művészt a galériának, ahol dolgozik, legintimebb részét tárja fel a festőnek. A szemérmes Charlotte először persze zavarba jön, de végül büszkén mutatja meg barátnőinek a nagyszabású művet.

Az alkotófolyamatnak sajnos nem lehettünk szemtanúi a népszerű sorozatban, de valószínűleg mindannyian el tudjuk képzelni, mennyire intim helyzetről van szó. Davide di Votti elmondása szerint nem volt egyszerű modelleket találnia – ami talán érthető, hiszen az intim részeit relatíve kevés ember szereti bármilyen formában mutogatni. Végül azonban egy egész sor nőt sikerült meggyőznie, köztük Novák Angélával, aki a kiállítás megnyitását is vállalta.

 

 

A női nemi szervek ábrázolásának az őskori rituális szobroktól Gustave Courbet-ig hosszú hagyománya van a művészetben, így Davide di Vottinak volt miből táplálkoznia. Művei a téma okán folytatják a sort, de közben szakítanak is a tradíciókkal bensőséges mivoltuk folytán. Davide műveinek különlegessége, hogy nem egyszerűen vulva-ábrázolások, hanem a szeméremajkak közvetlen lenyomatai, amelyeknek külön pikantériát ad, hogy rúzzsal készültek; a művész pedig ezeket egészítette ki festett részletekkel. A testlenyomat (bármilyen részünkről készüljön is) az egyik legszemélyesebb és legegyedibb dolog, ami vászonra kerülhet valakiről. És ugyanúgy, ahogy az arcunk vagy a kezünk, a nemi szerveink is különböznek – sokféleségükben rejlik a szépségük.

 

HER… – Davide di Votti kiállítása
Helyszín: Klauzál13 Könyvesbolt és Kortárs Galéria (1072 Budapest Klauzál tér 13.)
Megnyitó időpontja: 2018. június 21. 18:00
A megnyitón beszédet mond Novák Angéla.
Facebook-esemény

A kiállítás 2018. július 10-ig tekinthető meg.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb