Itthon

Interjú: a Háttér Archívum is bemutatkozik az Országos Könyvtári Napokon

2006 óta többféle hagyományt követve, de tartalmában mindig sokféle újdonságot kínálva kerül sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire, a szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatára minden év októberében.

Idén a rendezvényekre október 4. és 10. között kerül sor, és a kínálatba most először a Háttér Archívum programja is bekerült. Ennek keretében most szombaton, 14 és 16 óra között két beszélgetésnek is otthont ad (Facebook-esemény) a Háttér Társaság irodája. A részletekről Hanzli Péter szervezővel beszélgettünk.

 

Hanzli Péter | Fotó: Háttér Archívum

 

Miért döntöttetek úgy, hogy a Háttér Archívum idén csatlakozik az Országos Könyvtári Napokhoz?

Néhány éve már terveink között szerepel, hogy csatlakozzunk. Ez a legnagyobb országos könyvtári programsorozat, az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, mely minden ősszel megrendezésre kerül. Többször is felmerült már, hogy csatlakozzunk hozzá. Sajnos kapacitáshiány miatt ez korábban elmaradt, ám idén mi is beküldtük a programunkat.

Nehéz volt “bekerülni” a programba? Milyen feltételeknek kell megfelelni hozzá?

Egyáltalán nem volt nehéz. Először természetesen ki kellett találni, milyen programot is szeretnénk szervezni. Minden évben vannak kiemelt témák, mint idén a könyvtárak a járványhelyzetben, a mentális egészség kérdése vagy a könyvtárak múltidéző szerepe. Olyan programot kellett választani, amely ezen témák valamelyikéhez illeszkedik. Egyrészt szerettük volna jobban bemutatni, a szélesebb nagyközönségnek is archívumunkat, azt, hogyan járulunk hozzá az LMBTQI kulturális örökség megőrzéséhez és megismertetéséhez, másrészt úgy gondoltuk, az LMBTQI emberek kapcsán kapcsolódni tudunk mind a mentális egészség, mint a koronavírus-járvány hatásainak témájához. A programot pedig egyszerűen be kellett küldeni az Országos Könyvtári Napok online felületén, azt pedig befogadták. Nem volt különösebb feltétel, így az sem, hogy tagjai legyünk a szakmai szervezetnek.

Mi adja szerinted a Háttér Archívum különlegességét?

Egyrészt ez Magyarország legrégebbi, és ebből is kifolyólag a legnagyobb LMBTQI levéltára és könyvtára. Ez önmagában egy gazdag gyűjteményt jelent témába vágó könyvekből, folyóiratokból, újságkivágatokból, kisnyomtatványokból, a hazai LMBTQI szervezetek dokumentumaiból, tárgyi emlékekből stb. Az általános jellegű könyvtárak és levéltárak is gyűjtenek természetesen az LMBTQI emberekkel kapcsolatos dokumentumokat, ám a gyűjtésük természetszerűleg nem lehet olyan teljes, mint a miénk, ezen kívül pedig a dokumentumok feltárása sem olyan részletes, mint nálunk.

 

Fotó: Háttér Archívum

 

A nyitó beszélgetés az Archívumot mutatja be, így nem kérem, hogy hosszan kifejtsd, de mesélnél róla, mik a tevékenységetek főbb pillérei?

Egyesületünk alakulása óta gyűjtjük, feldolgozzuk és rendszerezzük a témába vágó dokumentumokat. Évek óta gyümölcsöző kapcsolatot építettünk ki a hazai könyvkiadókkal, és ennek köszönhetően éves szinten közel 100-200 kötettel gyarapodik könyvtári gyűjteményünk. Sajnos kiadvány beszerzésre nem igen van pénzügyi keretünk. Különböző szempontok szerint rendszerezzük további anyagainkat is, így például a tematikusan csoportosított sajtógyűjteményt vagy a különféle eseményeket, szórakozóhelyeket bemutató fotógyűjteményt. Az utóbbi években elkezdtük digitalizációs tevékenységünket, melyet a jövőben folytatunk. Igyekszünk gyűjteményünk egy részét elérhető tenni, megismertetni mind a közösség tagjaival, mind a szélesebb nagyközönséggel. Ennek érdekében programokat szervezünk, vagy kiállításokat készítünk, melyből most több is elérhető online, mint a Kertbeny Károly – 150 éve megnevezve, a nemzetközi együttműködésen alapuló Loading: Love vagy az OSA-val közös Előbújó dokumentumok.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Sok tervünk van. Egyik legfontosabb, hogy szeretnénk nyilvános könyvtárrá válni, valamint könyvtári gyűjteményünk egy részét kölcsönözhetővé tenni. Az amerikai nagykövetség támogatásával történeti kutatást folytatunk, videóinterjúkat forgatunk, és egy újabb online kiállítás összeállításán dolgozunk, amely a magyarországi LMBTQI emberek történetét fogja bemutatni a 20. században. Nekikezdtünk továbbá, a Labrisz Leszbikus Egyesülettel és a Szimpozionnal közösen a 10. LMBT Történeti Hónap előkészítésének. De számos további tervünk is van; akit érdekel, megtudhatja a szombati program keretben.

A Háttér Archívum mindkét szombati programján ingyenes a részvétel, ám a szervezők kérik, hogy aki részt kíván venni, előzetesen regisztráljon. Ezt ide kattintva lehet megtenni.

 

Fotó: Háttér Archívum

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb