Kultúra

Instagram, Bangkok és macik – Interjú Jo Ji thaiföldi képzőművésszel

2014-ben egy bangkoki fiú, művésznevén Jo Ji elkezdett képeket feltölteni az Instagramjára – bár mint megtudtuk, a Facebookon kezdte pályafutását – izmos, nagydarab, szakállas férfiakról. Portrékkal kezdte, majd a férfiak hamarosan egymásra találtak, bekerültek kultuszfilmek kultuszjeleneteibe és a posztokon keresztül létrehoztak egy világot tele kemény férfiassággal és megannyi törékenységgel, szeretettel és szerelemmel. Jo Ji 2017-ben tartotta meg első kiállítását Párizsban, ahol nem tudott jelen lenni a francia és a thai főváros közötti, igencsak jelentős távolság miatt. De nem is kellett. Hiszen ilyen egy modern, a közösségi média által befutott művész 21. századi élete. Mi is az Instagramon kerestük meg. Most pedig itt a vele készített interjú. 

Mit tudhatunk Jo Jiról? 

A thailandi Suan Sunandha Egyetem Művészet és Grafika Tanszékén diplomáztam. A gimnáziumban még építészetet akartam tanulni, mert nagyon jól rajzoltam és festettem. Előbbi már nyolcéves koromban is érdekelt. Akkoriban azért vettem képregényeket és mangákat, hogy megpróbáljam lemásolni őket. A kedvenc stílusomat barának nevezik, én is ebben a stílusban rajzolok gimnázium óta. A rajzolás számomra szenvedély. Imádom csinálni, mert általa önmagam lehetek. Az pedig mindig remek dolog. 

Honnan jött ez a különös név? Ahogy láttam, nem ez az igazi neved… 

A Jo Ji csak a művésznevem. A Facebook-profilomon született meg, amit azért hoztam létre, hogy összegyűjtsem rajta a festményeimet. Miután a képeim napról-napról egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek, úgy döntöttem, hogy a profilt átalakítom egyfajta „medve-imádó” művészeti bloggá. Aztán egyre több ember kezdett el bejelölni. Átneveztem magam Jo-ra, a The Last of Us főhőséről, Joelről, aztán hozzáadtam a Ji-t, mivel a Facebook mindenképpen követelt tőlem egy második nevet. Szóval így lettem Jo Ji. 

Az Instagram-oldalad tele van nagy, szakállas férfiakkal. Mit tudhatunk róluk? 

Ez nem egy bonyolult történet. Azért rajzolom a figuráimat, mert egyszerűen szeretem megrajzolni őket. Főleg nagy, izmos férfiakat szakállal, akiket azt hiszem, azért kedvelek, mert egy nagydarab férfi a teste és a viselkedése által is ki tudja fejezni a lelke melegségét. A saját karakterem vonásait pedig természetesen magamról formázom.  

Mik a hasonlóságok és különbségek a saját karaktered és a többi karakter között? 

Köztem és köztük bőven vannak különbségek! Én a képeken csak a srácként jelenek meg kék szemüveggel. Habár vannak hasonlóságok. Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy minden karakteremre jellemző a szégyenlősség és a kedvesség.  

A képeiden nagyon könnyen követhetjük, hogy éppen milyen érzelmi állapotban is vagy. Mondhatjuk, hogy a rajzolás terápia számodra? Mennyire van hatással az életedre? 

Mondhatjuk, hiszen elsősorban azért rajzolok, hogy feldobjam magam. És szerintem másokat is felvidítok vele. A képeim mindig egy történetet mondanak el. Ezt a történetet pedig mindig egy érzés inspirálja. Szinte mindegyik képem arról az álmomról szól, hogy a jövőben egyszer velem lesz egy társ. Így az alkotásaimnak is ez az üzenete. És azzal, hogy posztolom őket Instagramra, nemcsak sokan látják őket, de sok visszajelzést is kapok. Ezáltal rengeteg tudáshoz jutok, így pedig a művészetem is fejlődhet. 

A popkultúra nagy szerepet játszik a művészetedben, a karaktereid gyakran jelennek meg filmekben vagy akár Britney Spearsnek öltözve. Honnan jönnek ezek az ötletek? 

A filmek és a zene mindig inspirációt jelentenek és mindig jó ötletnek tűnik, hogy egy figurám valahogy beszivárogjon a kedvenc filmembe. Azt a karakteremet, amelyik pedig Britney Spears-nek van öltözve, csak szórakozásból rajzoltam, hogy a rajongóim láthassák a figura egy másik oldalát… És persze szeretem Britney-t! 

Nemrég volt egy kiállításod Párizsban. Mi a következő lépés? 

Éppen gyűjtöm a rajzaimat, hogy könyv és képregény készüljön belőlük. 

Mi a legnagyobb álmod? 

A művészet jót tesz az emberekkel. Azt hiszem, a legnagyobb álmom, hogy a művészetem minél több embert boldoggá tegyen. 

 

Jo Ji elérhetőségei:

Instagram: @jo_ji_art

http://www.redbubble.com/people/jojiart

http://www.patreon.com/jojiart

Kanicsár Ádám András 

Instagram: @kanicsar 

Previous post

Kormányzó akar lenni a Szex és New York Mirandája

Next post

Előbújása után öngyilkos lett egy 15 éves szaúdi fiú