GasztronómiaLifestyle

Inspiráló vegán hétvége Steiner Kristóffal

Ezentúl több vegán ételt fogok fogyasztani, továbbra is bízom benne, hogy egyre szexibb lesz az elfogadás Magyarországon, és a Kristinus borokat örömmel fogom leemelni a boltok polcairól. Steiner Kristóf inspiráló vegán hétvégéjén jártam Kéthelyen.

 

 

Már sokadszor kezdem újra a beszámolómat Steiner Kristóf vegán hétvégéjéről. Annyi mosolyt csalt az arcomra a vegán lakomáival és a személyiségével, hogy úgy érzem, szeretnék valamit ebből visszaadni neki ezzel a cikkel. Pedig az alapján, ahogyan megismertem a hétvégén, tudom, nem vár el ilyesmit. Mégis, inspirált és most megpróbálom az élményt szavakba önteni.

Korábban még nem találkoztam Kristóffal, így amikor a kocsi begördült péntek délután a kéthelyi Kristinus Borbirtokra, már nagyon izgatott voltam. Először a masszív, modern épület nyűgözött le, ami a rozsdabarna, a narancssárga, a világoszöld és a méregzöld színek között váltogat, attól függően honnan nézed. Majd a Vinotel szépen átgondolt, letisztult szobája várt, ahol egyből tudtam, hogy nemcsak az elfogyasztandó bormennyiség miatt fogok jól aludni.

Hamarosan Kristóf is előkerült a konyhából, ahol már férjével, Nimroddal készítették az esti lakoma vegán menüsorát: karfiol steak indiai dal szósszal, egy eredetileg igencsak húsos étel, a pásztor pite vegán verziója, cékla carpaccio, izraeli arab saláta és vegán sajttorta fügés vaníliás szósszal.

 

 

Kristóf személyesen üdvözölt mindenkit, és csak pozitívan tudtam csalódni: könnyed, laza, nyitott, és amit a leginkább irigylésre méltónak találtam: önazonos – kevés hasonló emberrel találkoztam eddig életemben. A programsorozat egy beszélgetéssel kezdődött, ahol többek között legújabb szakácskönyvéről mesélt. Egy gasztro témájú beszélgetés a legjobb étvágycsináló, így a végén már mindenki szeme előtt csak a menüsor lebegett. Amiben ugye se tejtermék, se tojás, se hús nem szerepelt, mégis kifogástalan lakoma volt. Mellettem két házaspár ült, a beszélgetésekből egyértelmű volt, hogy a férfiak mindketten mindenevők, de ők sem hiányoltak semmit. Én pedig majdnem ölre mentem egy hölggyel az utolsó karfiol steak morzsákért… végül inkább testvériesen megosztozkodtunk rajta.

 

 

A hétvége egészére jellemző volt a nyugodt, barátias légkör. A résztvevőknek maximum a fele étkezik vegánként, bár ők viszont hosszú évek óta. Kristóf is elmondta, hogy a főzőkurzusain is körülbelül fele-fele az arány a mindenevők és vegánok között, aminek ő örül, mert csak így fognak egyre többen és többen áttérni a vegán életmódra. Ami nekem a legszimpatikusabb volt, hogy se Kristóf, se a többi vegán nem próbált megtéríteni. Mindenki felsorakoztathatta az érveit a saját étrendje mellett, Kristóf és Nimi pedig a kiváló vegán ételekkel is próbáltak meggyőzni minket. Engem sikerült is, a berögződéseim és a lustaságom azonban még tiltakoznak. Mert bár a legtöbb szupermarketben már összeállítható egy változatos vegán ételsor, azért szerintem átgondolást és utánjárást követel meg egy új étrendre való áttérés.

A menüsorhoz, legyen az reggeli vagy vacsora, természetesen nem maradhattak el a Kristinus birtok borai sem. A Kristinusnak van már vegán fehérbora is – a derítés során nem használnak semmilyen állati eredetű származékot. Az én kedvencem azonban a Piripió becenevű, kékfrankos rosé lett. Nevét a piripió, vagy másnéven gyurgyalag madárról kapta, amik olyan löszfalakba fészkelik be magukat a kéthelyi birtokon, mint amilyen talajban a kékfrankos terem.

 

 

A szombati reggeli – lencse omlett, vegán hot-dog (jobb, mint bármelyik igazi), articsókás humusz és saláták – után a Kristinus ügyevezető igazgatója, Florian Zaruba spontán felajánlotta, hogy egy traktor után kötött pótkocsival körbevisz minket a birtokon. Felejthetetlen élmény körbezakatolni a hatalmas birtok részein és közben még új dolgokat is tanultunk.

Szemmértékre már tudom, hogy körülbelül mekkora egy hektár, hogy ekkora területnyi szőlőből körülbelül 9000 palack bor készül és hogy a biodinamikus bor nemcsak szimpla marketing fogás. A biodinamikus gazdálkodás során többek között odafigyelnek a környező minél színesebb élővilág megőrzésére is. Természetesen az utazás közben és után sem maradhatott el a borozás, a Parapli kilátóhelynél a szinte nyári napsütésben jól csúszott a hűvös irsai és a rosé is.

Ekkor azt hittem, már nem lehet tovább fokozni az élvezeteket… Majd következett a vacsora. Muhammara krém (diós, sült paprikás humusz-szerűség) gluténmentes bucival, isteni gesztenyés gombaragu tofu túróval és zsályával, hozzá kapribogyós, kalama olíva bogyóval és pirított mandulával kevert saláta, egy isteni medvehagymával megbolondított párolt spenót és csőben sült cukkini, és a desszert.

 

 

És ami minimum külön mondatot érdemel: vegán Snickers-szelet eperhabbal. Büszkén vállalom, hogy én vagyok az a szégyentelen vendég, aki egy ilyenből biztosan repetázik. Összesen két és fél szelet fogyott el, egy morzsáját sem bánom. Az est tökéletes zárása az irsai pálinka volt, valamint a látogatás a boros pincében, ami a Kristinusnál az első emeleten található.

Bár nem volt könnyű választanom, nekem a hétvége fénypontja mégis az lett, amikor hazafelé egy hetero, húsevő (egyelőre) férfi azt mondta, hogy neki rengeteget adott ez a hétvége – mind Kristóf, mind az ételek miatt. Tudom, hogy ennek nem kéne különlegesnek lennie, de számomra Magyarországon ez még nagyon is az. A reményt viszont tovább élteti bennem, hogy egyszer egy elfogadó, befogadó és boldog ország leszünk. Addig is Steiner Kristóf ilyen rendezvényei legalább egy rövid ideig megadhatják ezt az élményt.

 

Zsebedits Patrik

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin