Hírek

Inkább halálra ítélték a meleg férfit, mert az esküdtszék szerint élvezné a börtönt

Charles Rhines 1992-ben halálra szúrta egy fánküzlet alkalmazottját. A gyilkosság miatt életfogytiglani börtönbüntetés helyett inkább halálra ítélték, mert az esküdtszék három tagja is úgy vélte, melegként számára élvezet lenne egy férfiaknak fenntartott börtönbe kerülni.

 

 

2018. június 28-án a bíróság elutasította Rhines fellebbezését, pedig az esküdtek elismerték, hogy előítélettel viseltetnek vele szemben. Egyikük kijelentette:

“Ha meleg, akkor pont oda küldenénk, ahová menni akar.”

Az ügy nyilvános magyarázatában ráadásul rendre előkerült a férfi orientációja. A bírósági anyagokban olyan mondatok szerepelnek az ítélet indoklásánál, ami megerősítik az esküdtszék tagjainak elfogultságát. Például olyanok, hogy amennyiben Rhines a börtönlakók közé vegyülhetne, akkor csodálóiból csoport is alakulhatna, a tettével kérkedhetne a többi elítélt, főleg a fiatal férfiak előtt, házasságot köthetne, fogadhatna házastársi látogatót, vagy lenne egy (különleges) cellatársa.

Az egyik esküdt szerint annak tudatában, hogy Rhines homoszexuális, nem lenne szabad megengedni, hogy életét férfiakkal összezárva tölthesse  egy börtönben. Egy másik esküdt azonban elmondta, hogy az esküdtszék tagjai között sokszor beszédtéma volt a homoszexualitás, ami általános undort váltott ki a többnyire egyszerű emberekből.

Rhines a fellebbezését egy tavalyi ítéletre hivatkozva adta be. Akkor az esküdtszék tagjainak rasszista előítéletei voltak, ezért hatályon kívül helyezték az általuk hozott ítéletet. A legfelsőbb bíróság ennek ellenére most Rhines esetében indoklás nélkül elutasította a fellebbezést.

“A bíróság hallgatása mélyen aggasztó üzenetet arra nézve, mennyibe is nézik az LMBTQ emberek életét”

– mondta Ria Tobacco Mar ügyvéd. Szerinte világos, hogy az esküdtek elfogultsága mindkét ügyben ugyanolyan súlyosságú, de amikor életről és halálról kell dönteni, akkor nem lehet a rasszizmust előrébb helyezni a homofóbiánál.

“A bíróságnak ki kellene javítania ezt a hibát, és elismerni, hogy az LMBTQ személyekkel szembeni előítéletek nem játszhatnak szerepet az Egyesült Államok igazságszolgáltatásában. Csakhogy ez valószínűleg már túl késő lesz Charles Rhines számára.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb